Ingenjörshögskolan i Helsingborg firar 30 år

LTH Ingenjörshögskolan fyller 30 år i år, vilket firades med tårta och mingel på Campus Helsingborg.

Jonas Andersson – Publicerad den 8 november 2019

LTH Ingenjörsskolan vid Campus Helsingborg fyller 30 år i år. Foto: Jonas Andersson

Ingenjörshögskolan tjuvstartade därmed firandet vid Campus Helsingborg, som fyller 20 år nästa år. För det var redan 1989 som riksdagen beslutade om att införa högskoleingenjörsutbildningar i samband med att det fjärde året på tekniskt gymnasium försvann. Utbildningen var tänkt att vara något mitt i mellan gymnasie- och civilingenjör.

– Det hette faktiskt mellaningenjör då, och utbildningen var då tvåårig. Men efter några år blev utbildningen treårig och då bytte det tack och lov namn till högskoleingenjör, berättar LTH:s prorektor Annika Mårtensson, som höll tal under firandet.

Det var många, både lärare och studenter, som kommit för att fira de 30 åren. Förutom tal och tårta blev det också uppträdande av medlemmar ur Jesperspexet.

– Vi har faktiskt aldrig firat sedan vi startade, så nu tyckte vi att det var dags, säger Ylva Oscarsson, som arbetar som bland annat utbildningskoordinator och coach och som har jobbat många år på Ingenjörshögskolan.

Hon är dock inte den som har varit med längst, utan det är teknikern Lars-Göran Larsson, den ende som är kvar och som har varit med från allra första början.

– Jag började som tekniker på Tycho Brahe-skolan i Helsingborg redan 1979. 1989 började LTH sin utbildning i kemiteknik där och då började jag arbeta med den också, säger han.

I början av 1990-talet kom det till fler utbildningar och LTH flyttade senare verksamheten till Clemensskolan.

– De hade renoverat lokalerna och de var jättefina. Vi hade 60 nya datorer och hade internet, som var nytt då. Vi hade en optisk lina på 64 kB som skulle räcka till alla datorerna, minns han.

År 2000 stod nuvarande Campus Helsingborg färdigt, med Högskoleingenjörsutbildningen fick vänta ytterligare ett år innan flyttlasset gick dit. Genom åren har utbildningarna varierat en del, särskilt under början av 2000-talet, då intresset för tekniska utbildningar minskade under några år.

I dag finns följande program: byggteknik med arkitektur, järnvägsteknik, väg- och trafikteknik, elektroteknik med automation, tekniskt basår samt mastersprogrammet "Energy-efficient and Environmental Building Design".

– Vi tycker att det är viktigt för LTH att ha utbildning i Helsingborg också. Ibland framställs ingenjörsyrket som fyrkantigt och det är oklart hur ingenjörer bidrar till samhället. Men vi bidrar fruktansvärt mycket. Om det inte fanns ingenjörer, hur skulle då utvecklingen ske framåt, säger Annika Mårtensson och berättar att intresset från branschen är väldigt stort för personer med ingenjörsexamen.

– Alla de program vi har här ligger precis rätt i tiden.

Text och foto: Jonas Andersson

Det var många som ville fira.

Lars-Göran Larsson, tekniker, har varit med från allra första början på Högskoleingenjörsutbildningen.

Jesperspexet underhöll under firandet.

LTH:s prorektor Annika Mårtensson höll tal under 30-årsfirandet.