Lunds universitet, Sopact, Microsoft, RISE, IKEA med flera samarbetar med Helsingborg mot stadsmässan H22

Idag presenterade Helsingborgs stad de första av de företag och organisationer som kommer att samarbeta med staden inom ramen för stadsmässan H22 – A Smarter City. Bland andra Microsoft, BoKlok, IKEA, Nowaste och Lunds universitet återfinns på listan som totalt innehåller 40 aktörer. Fler företag och organisationer kommer att ansluta senare.

– Publicerad den 30 september 2019

Tillsammans med mer än 40 samarbetspartners ska Lunds universitet hitta nya lösningar för smarta och hållbara städer. Foto: Helsingborgs stad

– Det är självklart för Lunds universitet att vara med. Vi är en tillämpande organisation som jobbar mycket tillsammans med näringslivet och staden. Vårt fokus är att skapa kunskap som kommer till nytta i samhället. Ett sätt är innovation – som leder till nya arbetssätt, testbäddar, metoder, processer, tjänster och produkter. Vi har tre fokusområden som passar väl in i satsningen på H22: hållbar utveckling, innovation och internationalisering, säger Annika Olsson, rektor vid Campus Helsingborg, Lunds universitet.

– Jag är glad att vi idag kan presentera en lista med så många ledande företag och organisationer som stadens samarbetspartners i arbetet med stadsmässan H22. Vi ska tillsammans hitta nya lösningar för hur vi kan bygga smarta och hållbara städer. Vår innovationssatsning och dessa partnerskap med näringslivet ger Helsingborg goda förutsättningar att leda utvecklingen inom innovativ välfärds- och stadsutveckling, som kommer alla helsingborgare till del, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

– Om vi ska lyckas stärka välfärden i framtiden måste vi utveckla nya arbetssätt och moderna lösningar, och i det arbetet blir stadsmässan H22 en av de viktigaste nycklarna. Tillsammans med helsingborgarna kommer vi att ligga i framkant på hur modern stadsutveckling ska se ut i framtiden, säger Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg.

Bild (fr v): Annika Olsson, Campus Helsingborg, Lunds universitet | Jonas Spangenberg, BoKlok | Susanne Hjorthagen, Nowaste | Lena Herder, IKEA | Göran Nilsson, IKEA | Charlotta Pelagalli, Microsoft | Jan Björklund (S), Helsingborgs stad | Peter Danielsson (M), Helsingborgs stad.

– Många svenska kommuner står inför en rad olika utmaningar i dag och i framtiden inom områden som välfärds- och stadsutveckling och hur man ska leda utvecklingen inom digitalisering. Därför känns det fantastiskt roligt att vara en del av stadsmässan H22 och tillsammans med Helsingborgs stad och övriga organisationer bidra till ett Sverige i framkant för digitalisering och framgångsrik stadsutveckling. Nu satsar vi gemensamt på framtiden och på en hållbar stadsutveckling, där tekniken givetvis är en viktig medspelare, säger Linda Swärd, ansvarig för Microsofts verksamhet inom offentlig sektor i Sverige.

Samtliga partners

Följande företag och organisationer har skrivit en avsiktsförklaring med Helsingborgs stad att arbeta tillsammans mot stadsmässan H22:

ABB, Lindab Innovation Hub, Lunds universitet, Microsoft, Superlab, Wihlborgs, Forsea, A Sustainable Tomorrow, Bonbio, Nowaste, Castellum, SEB, IKEA, Helsingborgs Lasarett, Scandic, Sustainable Business Hub, BoKlok, Duxiana, Above Agency AB, Veidekke, RISE, Johnson & Johnson Helsingborg, EC Solutions, Riksbyggen, Peab, Brinova, WSP Sverige AB, Midroc, Rotary, Navet AI, Punktumgruppen, IBM Svenska AB, Sopact, Sweco, Telenor, Atea, ÅF, NCC, Sund Projekt och OPSI.

Hela listan och mer information finns på h22.se/partners

Fakta H22

H22 – A Smarter City är Helsingborgs stads stora satsning på innovation och hållbar stadsutveckling. Satsningen manifesteras med en internationell stadsmässa 2022 som ska visa upp och utforska framtidens lösningar för livet i staden.

Helsingborg har en stolt tradition av att arrangera stora mässor. 1955 kom en miljonpublik till hantverks- och designmässan H55. 1999 blev H99 föregångare till en rad andra bomässor i landet. Med H22 tar Helsingborg nästa steg på resan och fokuserar på en fråga som är av allt större vikt: En smartare och mer hållbar stad.