Människan och tekniken utvecklas i symbios

En respirator som slutar fungera? En hjärtstartare som inte håller måttet? När det handlar om medicinteknisk utrustning finns ingen plats för felmarginaler och måndagsexemplar.

Har du hört talas om Therac-25? Det var en kanadensisk maskin för strålbehandling som i början på 80-talet väckte enorm uppmärksamhet världen över. Varför? Ett programmeringsfel gjorde att flera patienter fick en strålningsdos som var 100 gånger starkare än tänkt. Mjukvaran – alltså det datorprogram som styr den fysiska maskinen – upptäckte inte att dosen var fel. Därmed gjorde inte personalen det heller. Resultatet? Tre personer dog. Flera skadades allvarligt.

– Exemplet är en ytterlighet. Men det visar på allvaret i om något går snett. Man kan inte göra om och göra rätt när någon redan är död eller skadad, säger Christin Lindholm, universitetslektor vid Lunds Tekniska Högskola.

Med ena benet i undervisning och andra benet i forskningen kan Christin Lindholm sägas vara en typisk lärare vid LTH Ingenjörshögskolan, där man utbildar högskoleingenjörer inom byggteknik, datateknik och elektroteknik.

Christin Lindholm har bland annat forskat om kvalitet och risker. Att förutse, förebygga och försäkra sig om att det datorprogram som styr apparaten är etthundra procent säkert. Det är delvis så kallad action research.

– Jag deltar aktivt i utvecklingsprocessen. Jag sitter med på utvecklingsmöten och kommer med input och förslag, säger Christin Lindholm.

Även om forskningen handlar om avancerad kunskap inom datateknik, har det svåraste hittills varit att bli insläppt i ett företags verksamhet.

– Medicintekniska företag är hårt styrda av lagar och regler. Konkurrensen om marknaden är hård. De är väldigt rädda för att tekniska detaljer om deras system ska läcka till andra företag, därför var det ett svårt att få lov att delta. Men när det väl gick, fick jag ett väldigt positivt bemötande. De är glada över att ha mig där, säger Christin Lindholm.

Användarvänlig teknik

En sak är säker: ju mer automation som stoppas i en maskin, desto mer arbete måste läggas ned på den.

– Tidigare bestod medicintekniska system främst av hårdvara: en maskin som styrdes manuellt av vårdutbildade personer. I dag ser det helt annorlunda ut. På var och varannan golfklubb finns en hjärtstartare. Den ska vem som helst kunna använda. Apparaten ska ta fler beslut själv. Det ställer helt andra krav på den.

Människans relation med tekniken fascinerar Christin Lindholm. Hur de båda utvecklas i symbios med varandra, utan att människan inser hur mycket i livet som styrs av teknik.

– Vi skapar logiska maskiner, men är själva inte så logiska som man skulle kunna tro. Det är en utmaning för hela utvecklingen. En programvara utvecklas med total logik, men personerna som använder det styrs lika mycket av erfarenhet och känslor. Det är då det sker krockar.

Text: Sara Hängsel
Foto: Kennet Ruona