Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Teknikforskare söker lösning på världsproblem

Porträttfoto av Erik Larsson. Foto.

Till vardags omger vi oss av elektroniska produkter utan att egentligen tänka på det. Vi tar bilen eller tåget till jobbet, reser med flyg på semestern och har ett nära förhållande till vår mobiltelefon, iPad och laptop. Vi tar produkternas funktioner för givna tills den dag de plötsligt slutar att fungera. Faktum är att det händer ganska ofta – varje år betalar vi i Sverige omkring två miljarder kronor för att returnera produkter.

– Om vi lyckas få bort alla kundreturer skulle vi spara enormt mycket pengar, säger Erik Larsson, universitetslektor i elektro- och informationsteknik vid Campus Helsingborg.
Erik Larsson är forskningsledare för det svenska teamet vid Institutionen för elektro- och informationsteknik som ingår i EU-projektet BASTION. Förutom Lunds universitet deltar lärosäten och industripartners från Estland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Tyskland i projektet.
Att tekniken fungerar och går att lita på är förstås viktigt för produkter som bilar, lastbilar, tåg, och inte minst flygplan. Projektet fokuserar på att hitta lösningar på två växande problem världen över: ”No Failure Found” och ”Ageing”.

– ”Ageing”, eller ”åldrande”, har poppat upp som ett ganska nytt fenomen. Allt eftersom tekniken utvecklas blir produkterna mindre. Du vill ha en mobiltelefon som är liten och snabb. När elektroniken krymper i storlek blir den också mer känslig och åldras snabbt, förklarar Erik Larsson.
Vad många användare inte tänker på är att en mobiltelefon innehåller flera miljoner transistorer. Med tanke på det är det inte så konstigt att en liten transistor går sönder.

Ny teknik för att upptäcka fel

Erik Larsson och hans kollegor undersöker möjligheter att bygga in mätinstrument i produkterna för att i ett tidigt skede kunna upptäcka fel, ställa diagnos och behandla felet. På så sätt kan din bil signalera att en bildel håller på att åldras, och verkstaden kan åtgärda problemet innan du blir stående på E4:an med motorproblem.

Den andra stora utmaningen forskarna står inför är ”No Failure Found”. Majoriteten av alla returnerade produkter beror på fel som tillverkarna inte kan hitta orsaken till.

– Det kan vara en varningslampa i bilen som indikerar fel på bromssystemet. Du tar bilen till service på verkstaden, där de inte kan inte hitta något fel. En bil innehåller massor av elektronik och det är inte lätt att veta vad som kan ha hänt. Det kan också vara så att du inte har använt bilen på rätt sätt, berättar Erik Larsson.

Med hjälp av inbyggda testinstrument ska forskarteamet nu mäta vad som pågår under tiden produkten används. Då kan till exempel en bil ge tecken att ”användaren hällde ju faktiskt diesel i tanken, men jag går på bensin”. Det låter som science fiction, men på LTH Ingenjörshögskolan är det fullt möjligt.

– Vi kommer att hinna någon form av lösning på dessa problem, säger Erik Larsson övertygande. Jag hoppas att vi får några patent, det uppskattas av EU.

Text: Eva Nelsson
Foto: Johan Persson