lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Bolagsägare inom e-handel

Vissa börjar utbildningen direkt efter gymnasiet, men Amelie Lidén ville testa på arbetslivet först. Sedan tog hon den direkta vägen från examen i Service Management till VD för E-Commerce Park of Sweden.


Hitta rätt utbildning med hjälp av tidigare arbetslivserfarenhet och du kan gå långt, tipsar Amelie.

– Om du redan har haft en fot i arbetslivet så blir det enklare att omsätta teorin i praktiken. Det betyder inte att du behöver ha varit chef, det är ju det utbildningen är till för.

På utbildningen i Service Management med inriktning på hälsa är föreläsningarna antingen i storklass eller i mindre klasser för varje enskild inriktning.

– Fördelen med en stor klass är att man snabbt lär känna nya människor. Det gjorde att det blev lättare för mig att komma in i det sociala livet i Helsingborg som nyinflyttad, säger Amelie.

Föreläsare inspirerar

– När det kom en gästföreläsare med personalansvar, så ville alla bli personalansvariga. När det var en projektledare, så ville alla bli projektledare. Det var roligt att se hur det går i vågor. Och det är ett gott betyg på att man har lyckats inspirera och förklara vad det är man arbetar med!

Mycket fokus i utbildningen är på stora företag och Amelie hade även önskat mer fokus på småföretagare. Hon menar att många utexaminerade studenter hamnar på mindre företag. Då finns det inte någon avdelning som tar hand om saker och ting, utan det är upp till en själv.

E-handelspark i Helsingborg

Idag är Amelie VD och bolagsägare i E-Commerce Park of Sweden, som hyr ut lokaler till bolag inom e-handel. Genom att samla bolag inom samma bransch bygger de ett kunskapscentrum och skapar en fördelaktig arbetsmiljö för företagen att växa i.

– Vi ordnar föreläsningar, workshops och inspirationsfrukostar där allt kretsar kring e-handeln och det digitala. Nu har vi 34 företag som har sina kontor på e-handelsparken och det växer så det bara knakar, säger Amelie.

Att arbeta på ett litet bolag är spännande eftersom arbetsuppgifterna växlar enormt mycket, menar Amelie. Just nu håller hon på att lansera en ny webbplats och då tar det allt fokus.

– Ena stunden sitter jag med något strategiskt och räknar på kommande års budget. Andra stunden kan det vara annonser som ska upp eller något riktigt praktiskt som att någons nyckel inte fungerar.

Var hittar vi dig om några år?

– Jag kommer definitivt att finnas där det händer saker, för mig är det viktigt att utvecklas. Det behöver inte betyda att vi ska expandera och ta in tusen nya kontorsgäster. Det kan istället handla om att vi utvecklar våra events, bjuder in föreläsare som kommer med nya infallsvinklar eller utvecklar samverkan med kommunen och universitetet.

Hur vet jag om utbildningen passar mig?

– Läs utbildningsplanen innan du söker. Vi läste mycket ekonomi och marknadsföring, vilket många inte var beredda på. För mig har utbildningen varit fantastiskt bra, eftersom den gav mig en bred kompetens. Några har valt att plugga vidare för att specialisera sig inom exempelvis personalfrågor. Du tar examen med en bred kunskapsbas vilket betyder att du kan lite inom många områden.

Amelie tipsar:

– Engagera dig utanför studierna och skaffa arbetslivserfarenhet om du inte har det sedan tidigare. Det hjälper dig att bedöma vad som är mest relevant för dig.

– Gör utbildningen till din egen genom att läsa det du tycker är mest intressant. Det finns vissa saker som är obligatoriska och som du måste göra. Jag läste de delarna som gav mig godkänt och sedan fördjupade jag mig i det som jag tyckte var skoj, relevant och som jag skulle ta med mig in i arbetslivet.

– Det är bra att engagera sig i studentföreningar, men inte för mycket. Då är det lätt att omtentorna radar upp sig bakom en. Om du går i planer på att bli egen företagare så bör du ansluta dig till entreprenörsnätvernet FENA! Jag var även medlem i studentföreningen Stampus för gemenskapens skull.


Text: Amanda Weidstam
Foto: Håkan Röjder

Amelie Lidén

Kommer från: Uddevalla
Bor: i Höganäs
Har läst: Kandidatprogrammet i Service Management, Health Management
Jobb idag: VD och bolagsägare på E-commerce Park of Sweden