16 september 2019

Det är redan tufft som det är, att lyckas vara lönsam i en hårt konkurrensutsatt och stundom kritiserad bransch. En yrkesfiskare ska numera också vara välkomnande, flexibel, pedagogisk och miljömedveten. Det senare till följd av att flera periodvis även arbetar inom besöksnäringen, med allt från att ordna fisketurer och driva restaurang till att ordna festivaler. En ny avhandling ser en yrkeskår på utdöende.

3 september 2019

I tjugo år har forskaren och etnologen Elisabeth Högdahl forskat kring människors förhållande till platser. Varför vi upplever vissa platser som otrygga – trots att risken för brottslighet där är låg. Berättelsen om en plats har oväntad stor betydelse för hur vi knyter an till ett område, visar hennes forskning. Den kan komma att förändra hur kommuner planerar nya bostadsområden.

28 juni 2019

Den växande e-handeln ställer höga krav på logistiken i städerna, inte minst när det gäller den sista milen i leveranskedjan. Gemensam infrastruktur, paketautomater, digitala lås, cykelbud och delningsekonomi kan bidra till att lösa samhällets logistikutmaningar, tror Klas Hjort och Daniel Hellström.

13 maj 2019

I oktober hålls universitetets första Framtidsvecka. Det ska bli ett årligt evenemang där forskare från hela universitetet genom föreläsningar, panelsamtal och debatter bjuder in allmänheten att fundera kring stora framtidsfrågor. Temat för årets vecka är omställningar – vilka måste vi göra? Vilka vill vi göra? Och vilka vill vi helst slippa vara med om? Historikern Marie Cronqvist, från universitetets framtidssmedja LU Futura, sitter med i redaktionen

18 april 2019

Ett medielaboratorium, masterutbildning i Fashion Studies, nytt centrum för arbetarhistoria och testmiljöer för samhällslösningar. Det är några av de verksamheter som startar på Campus Helsingborg när Lunds universitet satsar 35 miljoner kronor. Vid lanseringen den 16 april lyfte nästan taket av entusiasmen från forskare, medarbetare och samarbetspartners som jobbar tillsammans med de nya satsningarna.

11 april 2019

Planerar du att resa utomlands? Om det tidigare gick att spontansläntra in på Louvren, Uffizierna eller till Frihetsgudinnan så måste de självskrivna besöken idag bokas på förhand. Allt fler reser. Nu börjar invånarna i vissa populära destinationer få nog av besöks­horderna. Ett nytt, tvärvetenskapligt forskningsprojekt har fått drygt 19 miljoner för att analysera konsekvenserna av överturism och hur de kan motverkas.

9 april 2019

"Campus Helsingborg är en mycket viktig del av Lunds universitet och vi har länge diskuterat hur vi ska kunna stärka verksamheten och stimulera arbetet med att öka studentantalet.", skriver rektor Torbjörn von Schantz på sin blogg.

5 april 2019

Modeföretaget Zalando hjälper dig att hitta rätt look när du laddar upp foton av gatumodet. IKEA guidar dig i hemmet när du ska välja en soffa som passar i ditt vardagsrum. I livsmedelsbutiken Amazon Go handlar du utan att köa eller betala i en kassa. Artificiell intelligens i handeln var temat för Centrum för Handelsforsknings seminarium den 2 april i Helsingborg.

14 februari 2019

Den 15 januari var sista ansökningsdagen till internationella masterprogram med start hösten 2019. Totalt har antalet sökande till Campus Helsingborg ökat med 22 procent jämfört med förra året. Mest ökade antalet sökande till masterprogrammet i Service Management, som i höst startar två nya inriktningar mot hållbarhet och kultursektorn.

31 januari 2019

Under tisdagen den 29 januari samlades Lunds universitets forskarnätverk inom artificiell intelligens och maskininlärning i Helsingborg för en workshop på temat ”AI i offentlig sektor”. Nätverket AIML@LU bildades förra året och samlar 250 forskare från flera områden, bland annat samhällsvetenskap, humaniora, medicin, naturvetenskap och teknik.