lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Globalt projekt ska inspirera gymnasieelever att välja högskolestudier

2018-11-30

– För eleverna är det här en fantastisk möjlighet till personlig utveckling som man inte kan få någon annanstans, säger Leif Bryngfors, projektledare för Bridge to Employment i Helsingborg.

Bridge to Employment har hjälpt 4 500 ungdomar i världen att bygga en ljus framtid. Under tre år får elever på gymnasiet bekanta sig med studier på högskolenivå och möjligheter till jobb inom områden som hälsa, naturvetenskap, teknik, produktion och design. 2019 startar för första gången Bridge to Employment i Skandinavien genom ett samarbete mellan Johnson & Johnson, Lunds universitet och Olympiaskolan.

– För eleverna är det här en fantastisk möjlighet till personlig utveckling som man inte kan få någon annanstans – att utvecklas som människa både socialt och professionellt, säger Leif Bryngfors, projektledare för Bridge to Employment i Helsingborg och föreståndare för SI-verksamheten vid Lunds universitet.

Hälso- och läkemedelsföretaget Johnson & Johnson startade Bridge to Employment i USA för drygt 25 år sedan, för att stärka kopplingen mellan klassrummet och världen utanför. Elever i gymnasieskolan ska bli inspirerade att gå vidare till högre utbildning och förbereda sig inför det kommande arbetslivet.

Idag har Bridge to Employment expanderat till stora delar av världen och just nu pågår 17 aktiva projekt. Under 2019 startar tre nya projekt; förutom i Helsingborg är det i Limerick på Irland och i Athens, USA. Många av Johnson & Johnsons 650 medarbetare i staden kommer att arbeta som volontärer för att ge eleverna på Olympiaskolan möjlighet att bekanta sig med olika framtida jobb. Samtidigt får de anställda ta del av gymnasieungdomarnas vardag och framtidsdrömmar.

– För oss på Johnson & Johnson är det här en värdefull möjlighet att bidra till Helsingborg och stadens fortsatta utveckling. Vi vill att eleverna ska kunna upptäcka en framtid för sig själva, men också få en bild av vilka fantastiska jobb- och karriärmöjligheter som finns i deras direkta närhet. Inte minst vill vi inspirera dem att ta det där lilla extra steget så att de når sina mål, säger Jody Lodge, vd på Johnson & Johnson i Helsingborg.


Eleverna som deltar i Bridge to Employment får insikt i den värld som öppnar sig efter gymnasiet och möjligheter till vidare studier och arbetsliv. Foto: Freddy Billqvist


I samband med terminsstarten hösten 2019 kommer ett 40-tal gymnasieelever på Olympiaskolans naturvetenskapsprogram att rekryteras till Bridge to Employment. Att delta i projektet är frivilligt och aktiviteterna kommer att genomföras både under och efter den schemalagda skoltiden.

Anders Nilsson, rektor vid Olympiaskolan, tror att intresset för att delta i Bridge to Employment kommer att vara mycket stort.

– Det kommer att innebära otroliga möjligheter att få insikt i den värld som öppnar sig efter gymnasiet, både när det gäller vidare studier och arbetsliv. Våra elever kommer också att kunna ta sig djupare in i de naturvetenskapliga ämnena och bygga på sina kunskaper ännu mer, säger han.

För studenterna på Lunds universitet innebär Bridge to Employment att de får möjlighet att inspirera elever på Olympiaskolan att studera vidare på högre nivå. Den internationella statistiken för 2017 visar att 90 procent av eleverna som deltog i Bridge to Employment planerade att börja en högskoleutbildning, jämfört med 75 procent av eleverna i en motsvarande grupp som inte varit med. På längre sikt kan Bridge to Employment bidra till att öka utbildningsnivån i regionen.

– Ett mycket bra initiativ som ligger helt i linje med vår strategi att få fler skolelever att motiveras till att läsa på universitet och högskolor, säger Annika Olsson, rektor på Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Text: Eva Nelsson

Fakta: Bridge to Employment (BTE)

  • Bridge to Employment startade 1992 på initiativ av Johnson & Johnson i New Brunswick i den amerikanska delstaten New Jersey.
  • BTE-programmet hjälper gymnasieelever att prestera bättre i skolan, gå vidare till högre utbildning och förbereder dem inför kommande karriär.
  • Under 2018 pågår BTE-programmet på 16 orter i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika.
  • Projektet Bridge to Employment Helsingborg pågår 2019–2022 och är ett samarbete mellan Lunds universitet, Olympiaskolan och Johnson & Johnson.
  • Johnson & Johnson globalt delfinansierar BTE-projektet med 100 000 USA-dollar.
  • Läs mer om Bridge to Employment på www.bridge2employment.org.

Kontakt

Jody Lodge, vd på Johnson & Johnson i Helsingborg
jlodge@its.jnj.com, 072-728 80 59

Annika Olsson, rektor på Campus Helsingborg, Lunds universitet
annika.olsson@plog.lth.se, 046–222 97 34

Leif Bryngfors, projektledare för Bridge to Employment i Helsingborg
leif.bryngfors@stu.lu.se, 070-822 01 84

Anders Nilsson, rektor vid Olympiaskolan, Helsingborg
anders.nilsson@helsingborg.se, 042-10 22 01