lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Lunds universitet bäst i Sverige i QS rankning

2017-06-12

Lunds universitet har placerats främst bland svenska lärosäten i den årliga rankningen utförd av internationella QS World University Ranking.


QS utvärderar 700 av världens bästa lärosäten och rankar 400. Totalt finns omkring 26 000 lärosäten i världen. Lunds universitet har under flera år hamnat bland de 100 främsta och kommer i år på plats 78. Det är ett tapp på fem placeringar jämfört med förra året, men Lunds universitet ligger fortfarande på topp-åtta procent bland alla de lärosäten som QS rankar och topp-en procent bland världens alla 26 000 lärosäten.

Det är framför allt inom området Academic reputation som Lunds universitet ligger bra till. Resultatet inom Academic reputation grundar sig på enkäter till akademiker runt om i världen om vilka universitet de anser vara bäst inom sitt ämnesområde.

Lunds universitets placering på QS World University Ranking de senaste fem åren:

2017: 78
2016: 73
2015: 70
2014: 60
2013: 67

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i vissa fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små, vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

Läs mer om QS World University Ranking

Läs mer om rankningar