lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Lunds universitet på topp 100-listan i Times Highers rankning

2016-09-22

Times Higher Education (THE) presenterade under onsdagen sin senaste rankning där Lunds universitet hamnar på 96:e plats.


Rankningen baseras på 13 indikatorer inom fem områden. En tungt vägande faktor är bedömningsenkäter som går ut till lärare och forskare från andra lärosäten som anger de 15 viktigaste lärosätena.

Totalt finns omkring 17 000 lärosäten i världen.

Så här har Lunds universitets placering sett ut under de senaste fem åren:

2012: 82
2013: 123
2014: 119
2015: 90
2016: 96

Universitetens verksamheter är komplexa och de kommersiella rankinginstituten mäter bara vissa delar av verksamheten. Metodologin kan i många fall ifrågasättas. Rankninginstituten förändrar ofta sina sätt att mäta och redovisar inte hur de har gjort. Detta är den huvudsakliga anledningen till att placeringarna förändras från ett år till ett annat. De faktiska skillnaderna kan vara mycket små vilket ändå kan ge stora skillnader i placeringar.

Trots att många universitet är kritiska till dessa rankningar så påverkar de människors bild av och inställning till universiteten. Rankningplaceringar har t ex betydelse för presumtiva studenter, forskarstuderande och samarbetspartners när de av olika skäl ska välja lärosäte.

Läs mer om Times Higher Educations ranking

Läs mer om rankning vid Lunds universitet