Nysatsning på studentkonsultbolag i Helsingborg

2016-04-17

På Lunicore jobbar idag omkring 70 studentkonsulter inom affärsområdena marknad, IT, kommunikation, hållbarhet, operations och teknik. Foto: Johan Persson

Nu flyttar ett av Nordens största studentdrivna konsultbolag till nordvästra Skåne. De nya regioncheferna Sofie Bergdahl och Rasmus Andersson är tillsammans ansiktet utåt för Lunicore i Helsingborgsregionen.

Lunicore jobbar för att stärka det skånska näringslivet genom att hyra ut toppstudenter från Lunds universitet. Bolaget grundades 2002 av två ekonomistudenter som ville göra det lättare för studenter att komma i kontakt med företag. Sedan några år tillbaka är Lunds universitet huvudägare i Lunicore. Idag arbetar omkring 70 studentkonsulter i bolaget.

Sofie och Rasmus är de allra första som flyttar in i Lunicores nya kontor på Campus Helsingborg. Deras tjänster som regionchefer är på halvtid och de ingår i företagets ledningsgrupp.

– Jag har haft ögonen på Lunicore ganska länge. Tjänsten utannonserades precis när jag kom hem från utlandsstudier, så det var bra tajming. Det känns jätteroligt att få jobba med så många andra drivna studenter, säger Sofie.

Service management-studenterna Sofie och Rasmus har fullt upp med att träffa företag och organisationer i Helsingborg. Sedan den 1 april i år bemannar de Lunicores nya kontor på Campus Helsingborg. Foto: Eva Nelsson

Under fem veckor har Sofie och Rasmus arbetat tillsammans med sina kollegor i Lund för att lära sig allt om verksamheten. Och sedan kontoret öppnade den 1 april har de nya regioncheferna haft fullt upp med kundmöten.

– Lunicore arbetar med allt ifrån enmansföretag till stora organisationer, både inom privat och offentlig sektor. Vi har fått ett fantastiskt bemötande från företagen. Näringslivet i Helsingborg är positivt inställda till studenterna, säger Rasmus.

Från intranät till CSR

Studentkonsulterna i Lund har bland annat anlitats av transportföretaget Begoma Spedition för att utveckla ett intranät. De har också hjälpt Colorama att ta fram en ny strategi för Corporate Social Responsibility, CSR.

Ett annat uppdrag som Lunicore har satt tänderna i är en undersökning för AF Bostäder om studenters mediekonsumtion. Som ägare till cirka 7 500 studentbostäder var deras frågeställning: Hur ska vi utforma nya boenden med utgångspunkt i hur studenter konsumerar media idag?

Studentkonsulterna lägger i allmänhet ner ungefär 10 timmars arbete i veckan. Lunicores utgångspunkt är att man jobbar i dynamiska team med blandade kompetenser, berättar Sofie.

– Det ger en extra dimension. Det kan vara vilka konstellationer som helst - till exempel en kommunikatör, en ingenjör och en ekonom, säger hon.

– Alla har olika infallsvinklar. Vi ser på uppdraget med olika ögon, tillägger Rasmus.

Kompetenser matchas

Sofie och Rasmus upplever att företagen har stor efterfrågan på Lunicores uppdrag. Eftersom det är populärt att jobba som studentkonsult blir det också konkurrens om platserna.

– Vi brukar säga att det är toppstudenter som får uppdragen. Det är väldigt uppskattat av studenterna att jobba på Lunicore. Man får erfarenhet och kontakter, säger Rasmus.

Studenterna söker uppdragen genom att lämna in CV och personligt brev. Sedan blir de kallade till intervju där bolaget tar reda på om deras kompetens är den rätta för projektet.

– Men det behöver inte vara en specifik tjänst man söker. Vi välkomnar även spontanansökningar. Lunicore har en databas där vi matchar uppdrag med olika kompetenser, säger Sofie.

Text: Eva Nelsson