Robin Hood och Game of Thrones diskuterades på internationell konferens

2016-08-31

Den kända Robin Hood-statyn finns vid Nottingham slott i England. Foto: Wikimedia Commons

Legenden Robin Hood, kung Rickard III, TV-serien Game of Thrones och slaget vid Hastings. Det och mycket annat diskuterades när forskare inom turism och medier träffades på Campus Helsingborg under konferensen "International Tourism and Media" den 24-26 augusti.

Forskare från hela världen bjöds in till Lunds universitet, Campus Helsingborg under två dagar för att utveckla forskningen inom turism och medier. Deltagarna fick också möjlighet att besöka inspelningsplatser från kriminalserien Bron och Kurt Wallander-filmerna. Konferensen arrangerades av Institutionen för service management och tjänstevetenskap i samarbete med Liverpool John Moores University i Storbritannien.

Konferensdeltagaren Jennifer Laing från La Trobe University i Australien forskar om hur bilden av medeltiden reproduceras och paketeras för att passa moderna målgrupper. Bland annat genom legenden Robin Hood och actionfilmen med samma namn från 2010 med Russell Crowe i titelrollen.

– Ungdomar som har sett filmen reser till Nottingham i England för att utforska Robin Hood och Sherwoodskogen, säger Jennifer Laing.

Medeltida koppling har också besökscentret för kung Richard III av England i staden Leicester. Tack vare att kungens kvarlevor hittats på platsen kan staden locka dit turister. Till skillnad från legenden Robin Hood är Richard III en person som har existerat i verkligheten, vilket gör besöksmålet mer autentiskt.

"German Village" i Korea är ett populärt besöksmål. Foto: Wikimedia Commons

– Medeltiden utnyttjas ofta som tema i medeltida evenemang, till exempel kring området i England där slaget vid Hastings ägde rum 1066. Här finns populära utställningar om vikingar, medeltida hantverk och svärd, säger Jennifer Laing.

Även den amerikanska TV-serien Game of Thrones är en modern tolkning av medeltiden. Genom att serien innehåller medeltida element som svärd, kungar och slott skapas en parallell medeltida värld som upplevs vara verklig, menar Jennifer Laing.

– Dessutom har man lagt till den trendiga idén om zombier och mixat den med medeltiden, vilket fungerar alldeles utmärkt!

I medierna förändras ständigt bilden av platser genom en mängd olika referenser, som filmer och TV-serier. Szilvia Gyimothy vid Aalborg Universitet i Danmark forskar om Bollywood-filmer; filmindustrin i Bombay, och hur medierna har format bilden av Schweiz och Alperna. Bollywood-turisterna reser från Indien för att besöka inspelningsplatserna de har sett i filmerna.

– Filmerna ger en väldigt romantisk bild av platsen och många indier ser Schweiz som den mest romantiska platsen på jorden, säger Szilvia Gyimothy.

Desmond Wee, forskare vid Karlshochschule International University i Tyskland, studerar bostadsområdet ”German Village” i Korea. Området byggdes från början för koreaner som flyttade till Tyskland under 60- och 70-talet och senare återvände till Korea. Husen är byggda i tysk stil och är vackert belägna på ett berg med utsikt över havet.

– Varje bostad i German Village är döpt efter en ort i Tyskland. Hit kommer turisterna för att få uppleva ”a taste of German living” och det finns både Oktoberfest och tysk mat, säger Desmond Wee.

Text: Eva Nelsson