Startskottet för VentureLab i Helsingborg

2016-12-15

VentureLab jobbar med inspiration, idéutveckling och inkubator för att uppmuntra entreprenörskap. Foto: Johan Persson

I förra veckan arrangerade VentureLab en specialkväll på Mindpark för att inviga Lunds universitets innovationssatsning vid Campus Helsingborg. Under kvällen intogs scenen av tidigare studenter som berättade om sitt entreprenörskap. Dessutom bjöds det på mixade drinkar av räddad frukt och nygjord skånsk mästarsushi.

Karsten Deppert är ansvarig för VentureLabs verksamhet i Helsingborg. Foto: Eva Nelsson

VentureLab ingår i Lunds universitet och arbetar för att uppmuntra entreprenörskap bland studenterna. Innovationssatsningen i Helsingborg innebär också etablering av en inkubator på Mindpark, där nystartade företag kan få en kontorsplats under uppstarten.

Entreprenören Karsten Deppert har fått det nya uppdraget att leda verksamheten i Helsingborg. Med engagemang i flera bolag är han en av finalisterna i Svenskt Näringslivs tävling Skånes mest företagsamma människa 2016.

– Ikväll inviger vi Venturelabs verksamhet i Helsingborg! Här kan ni studenter få rådgivning och affärscoaching – och allt är helt kostnadsfritt, säger Karsten Deppert.

VentureLab passar som hand i handske med Helsingborg, menar Palle Lundberg, stadsdirektör i Helsingborgs stad:

– Vi är utsedda till Årets tillväxtkommun 2016. Vår målbild är ”staden för dig som vill något”. Ni studenter är jätteviktiga för Helsingborg, vi vill gärna att ni stannar kvar i staden och startar olika former av företag, säger han.

Cecilia Larsson, grundare av bolaget Rescued Fruits i Helsingborg, studerade tidigare Service Management med inriktning på hälsa. Med en ny produktionsanläggning och samarbete med Ica har Rescued Fruits ambitionen att ta hand om all frukt som slängs i Sverige.

– Det viktigaste för oss är att frukten blir omhändertagen. En tredjedel av all frukt som produceras slängs. För varje kund som köper en flaska äppelmust kan vi rädda 3,5 äpplen till – det är coolt, säger Cecilia Larsson.

Cecilia Larsson driver Rescued Fruits som producerar must av frukt som annars hade slängts. Foto: Johan Persson

Scenen övertas av Daniel Joannou, tidigare student i Service Management med inriktning på hotell och restaurang. Han är delägare i sushirestaurangerna Rå Epok i Helsingborg och Lund. Företagets andra delägare Magnus Wallin blev svensk mästare i sushi 2015.

– Det vi gjorde när vi öppnade 2010 var nytt i Sverige då – sushi på ett miljövänligare sätt. Vi jobbar bara med färska råvaror och fokuserar på att inte använda rödlistade arter som jätteräka, tonfisk och ål, säger Daniel Joannou.

Rå Epok har närområdet i fokus och jobbar säsongsbetonat med råvarorna, berättar han vidare. Företagets slogan är ”sushi på skånska”.

– Det spelas bara skånsk musik på våra restauranger och vi använder skånska namn i menyn, som ”rullebören”. Till våren öppnar vi en tredje restaurang i Ängelholm!

Caroline Troedsson jobbar med dokumentärfilm som filmfotograf – även hon är tidigare student i Service Management, på masterprogrammet. Hon är aktuell för sitt arbete med foto i dokumentären "Den unge Zlatan" som hade premiär tidigare i år. Dessutom leder hon inspelningen av den nya ungdomsrysaren "Rum 2013".

– Jag har alltid älskat att filma. Med filmkameran i handen befinner jag mig i nuet och allt annat försvinner. Jag fångar även subtila saker som tystnaden, blickar och detaljer, säger Caroline Troedsson.

Joachim Samuelsson är tidigare student vid Lunds Tekniska Högskola och styrelseordförande i det Malmöbaserade mjukvarubolaget Crunchfish, som börsintroducerades den 11 november i år.

– Entreprenörskap handlar om att hitta små insatser som ger stora resultat och bygga en verksamhet kring det. Det är bra när skalbarhet finns med i verksamheten, så att företaget blir värdefullt för många kunder. Till exempel Uber som är ett taxibolag för hela världen, säger han.

Enligt Joachim Samuelsson handlar entreprenörskap om att vara öppen och tjäna andra. Han är själv engagerad ideellt inom bland annat fotbollen, Eskilsminne IF, och i verksamheten ”Drivkraft Helsingborg”.

– Drivkraft Helsingborg kopplar samman vuxna människor med unga människor som inte har någon vuxen att prata med. Det är en liten insats som betyder otroligt mycket för dem, säger Joachim Samuelsson.

Text: Eva Nelsson

Entreprenörernas tips till studenter

Cecilia Larsson:

– Engagera er i studentlivet. Jag var engagerad i studentföreningen Agora och 90 procent av mitt nätverk består av personer som jag lärde känna under studietiden.

Daniel Joannou:

– Tålamod är väldigt viktigt för att lyckas. Vi har provat oss fram och testat många olika råvaror, även anka, älg och vildsvin!

Caroline Troedsson:

– Livet är värdefullt, det gäller att ta vara på det. Lev så nära din dröm du kan. Det är superbra att vara lärling och lära sig där det händer.

Joachim Samuelsson:

– Var öppen och ge av dig själv. Ju fler möten med andra människor, desto fler möjligheter till utveckling. Varje människa du möter har ett meddelande. Det kan vara stunder i livet som ändrar livets riktning.