Testmiljöer för nya samhällslösningar i Helsingborg

2018-10-05

Acceleratorprogrammet genomförs tillsammans med olika förvaltningar inom Helsingborgs stad, studenter och forskare på Campus Helsingborg och idéburen eller privat sektor.

Åtta nya sociala företag är antagna till SoPacts acceleratorprogram för sociala entreprenörer. Under tolv veckor fungerar SoPact som en agil lärprocess med rådgivning, kunskapsöverföring och testmiljöer där de sociala entreprenörerna kan utveckla sina lösningar på samhällets utmaningar.

– Med SoPact vill Helsingborgs stad stötta sociala entreprenörer och företag som kan vara med och bidra med lösningar på samhällsutmaningar, både lokalt och globalt. Acceleratorprogrammet är ett sätt att bygga kompetens och testa nya partnerskap och affärsmodeller som behövs i en föränderlig värld, säger Annette Melander Berg, näringslivsdirektör, Helsingborgs stad.

SoPact är ett samverkansinitiativ mellan Socialhögskolan vid Lunds universitet, Helsingborgs stad och Tillväxtverket. Genom en samskapande designprocess erbjuder SoPact ett ramverk med metoder, arbetssätt och samverkansformer för att främja social innovation och entreprenörskap.

Höstens deltagande entreprenörer arbetar för att främja psykisk hälsa, tillgänglighet, hållbart mode och integration.

Ett av de deltagande företagen är Peers Bridge, som drivs av Faisal Abinali och Charbel Tawk. Peers Bridge har utvecklat en kompletterande integrationsmetodik, som genom en interaktiv och kreativ utbildning på deltagarnas modersmål ska främja gemensamma värderingar baserat på de globala målen för hållbar utveckling – Agenda 2030.

– Vi strävar emot att uppnå ett hållbart, inkluderade och mångsidigt samhälle och skapar förutsättningar för kulturell förståelse genom utbildningsmomenten på deltagarnas modersmål, säger Faisal Abinali, medgrundare till Peers Bridge.

Jian Chen Jehpsson är grundare till Future Fashion Collective, en verksamhet som startades för att möjliggöra hållbara samarbeten mellan olika aktörer inom modeindustrin.

– Efter 4 år i modebranschen och med erfarenhet från produktion i Asien vill jag använda mina lärdomar till att utveckla nya och långsiktigt hållbara sätt att producera kläder. Jag är väldigt glad över möjligheten att få utveckla min affärsmodell och mitt företag i SoPacts accelerator, säger Jian Chen Jehpsson, grundare av Future Fashion Collective.

Höstens acceleratorprogram genomförs tillsammans med olika förvaltningar inom Helsingborgs stad, studenter och forskare på Campus Helsingborg och idéburen eller privat sektor. Detta för att främja samverkan och samskapande mellan olika sektorer i samhället, i linje med regeringens strategi för socialt företagande som presenterades i mars 2018. SoPacts acceleratorprogram för sociala entreprenörer avslutas med Impact Day den 11 december på Röda Kvarn i Helsingborg.​

SoPact är en accelerator för entreprenörer och organisationer som arbetar för att lösa sociala, kulturella eller miljömässiga utmaningar. Acceleratorn är ett samverkansprojekt mellan Socialhögskolan på Campus Helsingborg, Helsingborgs stad och Tillväxtverket och pågår mellan 2016-2018.

Text: Sofia Rydh