Öppna föreläsningar med experter: botar som verktyg i digitala valkampanjer

2018-02-14

2017 beräknades ungefär hälften av all trafik på internet härstamma från botar som används för olika syften.

Digital teknik i form av botar och algoritmer har blivit ett allt vanligare verktyg i dagens digitala valkampanjer. Men när går tekniken över gränsen? Under våren bjuder Institutionen för strategisk kommunikation in till två öppna föreläsningar på Campus Helsingborg. Lisa-Maria Neudert, forskare vid University of Oxford, och opinionsbildaren Tom Samuelsson berättar mer om botar och dess konsekvenser i samband med val.

Använder du internet och sociala medier har du säkert redan mött dem – botarna. 2017 beräknades ungefär hälften av all trafik på internet härstamma från botar som används i olika sammanhang för olika syften. De kan fungera som ett hjälpfullt verktyg vid sökoptimering och marknadsanalyser, för att övervaka system och samla in information eller som ett verktyg för digital kundservice i form av ”chat-botar”. Men botar kan också användas i andra syften, som ett verktyg för att manipulera den fria opinionsbildningen.

Öppen föreläsning 21 februari: Tom Samuelsson, opinionsbildare i strategisk kommunikation

Tom Samuelsson, bloggare inom digitala påverkanskampanjer och opinionsbildare i strategisk kommunikation, berättar om hur användningen av botar i valkampanjer skulle kunna se ut under det svenska valet och ställer sig frågan ”Kan ny teknik förändra hur vi tänker kring demokrati?”.
Föreläsningen är på svenska och äger rum onsdag den 21 februari kl. 16.00–18.00 på Campus Helsingborg, sal U203.

Kontakt: Howard Nothhaft, howard.nothhaft@isk.lu.se

Tom Samuelsson, bloggare och opinionsbildare i strategisk kommunikation. Foto: Jenny von Platten

Öppen föreläsning 2 mars: Lisa-Maria Neudert, forskare vid University of Oxford

Lisa-Maria Neudert, forskare vid Oxford Internet Institute vid University of Oxford, berättar mer om den senaste forskningen om hur algoritmer och automatiserade botar påverkade valet i USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike samt vikten av att skapa metoder för att motverka manipulering av sociala medier.
Föreläsningen är på engelska och äger rum fredag den 2 mars kl 15.15–17.00 på Campus Helsingborg, sal E210.

Kontakt: Howard Nothhaft, howard.nothhaft@isk.lu.se

Lisa-Maria Neudert, forskare vid Oxford Internet Institute. Foto: University of Oxford