lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Bistånd på Halmstads kommun

Alexander Wallentin och hans flickvän Linnea Glädt är båda studenter på Socionomprogrammet.


Alexander Wallentin har precis avslutat sina studier på Socionomprogrammet. Nu arbetar han som biståndshandläggare på Halmstads kommun, hemvårdsförvaltningen.

Varför valde du att läsa på Socionomprogrammet?

– Jag ville arbeta med människor och läsa en utbildning som gav mig stora möjligheter. Socionomyrket är väldigt brett. Du kan bland annat arbeta som familjerådgivare, biståndshandläggare, skolkurator eller verksamhetschef. I framtiden siktar jag på att arbeta mer med ledarskap, verksamhetsutveckling eller personalfrågor.

Berätta vad ditt jobb som biståndshandläggare innebär?

– På hemvårdsförvaltningen beviljar eller avslår vi ansökningar om hemtjänst från äldre som har olika typer av hjälpbehov. Det kan handla om att de har svårt att gå eller röra på sig, behöver hjälp att handla mat eller städa och så vidare. Då undersöker vi om de vardagliga behoven kan lösas genom hemtjänst, och om de har rätt till det enligt socialtjänstlagen. I mitt jobb har jag både kontakt med de äldre eller någon av deras anhöriga, samtidigt som jag har kontakt med sjukvårdspersonal.

Vilken är den största utmaningen i ditt jobb?

– De är förstås önskan om att kunna göra ännu mer för äldre med stora hjälpbehov.

Hur fick du jobbet?

– Jag ville flytta tillbaka till min hemstad Halmstad för att börja jobba. Det började med att jag kontaktade chefen och presenterade mig. Och det visade sig vara väldigt bra "timing" eftersom de precis skulle utannonsera en tjänst. Så tre dagar efter den första kontakten var jag på anställningsintervju och fick jobbet!

Hur upplevde du studietiden?

– Den var riktigt bra, rolig och givande. För att inte säga en av de bättre tiderna i mitt liv. Tiden går väldigt fort och jag har fått många nya vänner för livet. En av dem är min flickvän Linnea som jag skrev min C-uppsats tillsammans med.

Vad skulle du ge för tips till studenterna?

– Njut och passa på att ta tillvara på studietiden, för allt löser sig. Oavsett om det gäller en missad tenta eller om du funderar på om du har gjort rätt studieval.

Beskriv Campus Helsingborg med tre ord?

– Familjärt, studievänligt och studentbaguette.

Alexander Wallentin

Ålder: 27 år
Från: Halmstad
Bor: i Halmstad
Har läst: Socionomprogrammet