lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Onlinemarknadsföring på Google

Entreprenören Joseph Alsberg har drivit egna verksamheter vid sidan av studierna i Service Management. Hans utbildning och driftighet har tagit honom ända till Googles europeiska huvudkontor i Dublin.


Allt började med ett meddelande på LinkedIn. Strax efter att Joseph hade tagit sin examen i våras blev han kontaktad av en av Googles medarbetare via LinkedIn.

– Jag blev överraskad förstås! De rekommenderade mig att söka den här tjänsten. Jag hade nyligen uppdaterat min profil på LinkedIn, så de kunde se att jag har utbildning i Service Management och att jag drivit företag.

Den nya tjänsten som Account Strategist är placerad på Googles kontor på Irland. Josephs arbetsplats ligger i området som kallas ”Silicon Docks”, en helt ny stadsdel som vuxit fram i Dublin.

– Det har blivit ett slags IT-kluster där ledande teknikföretag som Facebook, Microsoft, LinkedIn, Twitter och Yahoo har sina kontor. Miljöerna inne på Google är verkligen inspirerande, precis så som man har läst om. Stora öppna ytor och väldigt häftig atmosfär.

Specialist på AdWords

Jobbet innebär att Joseph ska hjälpa företag att lägga upp strategier för annonsering med Google AdWords. Han kommer framförallt att jobba med tjänsteföretag, vilket är den bransch som utbildningen i Service Management är specialiserad på.

– Det är just onlinemarknadsföring jag vill jobba med. Det är kopplat till det jag är utbildad för, vi har lärt oss marknadsföring och att utveckla strategier för företag. Sedan har jag specialiserat mig på AdWords i de verksamheter jag själv har drivit, säger Joseph.

Han kommer att vara ansvarig för kunderna på den svenska marknaden, men tjänsten är stationerad på Irland. Mycket av jobbet är inte platsbundet utan kan göras via telefon och videokonferenser. Flytten till Dublin är Joseph inte speciellt nervös inför, eftersom han kommer att få mycket hjälp i början.

– Första veckan har vi en introduktion till Dublin. Då kommer jag att vara i en grupp med andra nyanställda som börjar samtidigt. Därefter blir det en eller ett par månaders träning inför min nya tjänst.

Samarbete med företag

Men hade det inte varit för den företagsnära miljön på Campus Helsingborg hade Joseph kanske inte fått de erfarenheter som ledde till drömjobbet. Strax intill universitetets lokaler finns kontorshotellet Mindpark, som är en mötesplats för studenter och företag. Där brukade han dricka kaffe och prata med företag på rasterna. På så sätt hittade han både samarbetspartners och kunder till sina egna företag.

– Det var på Mindpark som jag startade en bokhandel för studenter. Jag har verkligen fått en boost av kontakten med företag och entreprenörsandan som finns i Helsingborg, säger Joseph.


Text: Eva Nelsson

Joseph tipsar

– Jag har haft företag igång under hela tiden jag pluggat och har varit både student och egenföretagare. Att starta en verksamhet vid sidan av studierna är verkligen något jag rekommenderar. Även om man inte driver företaget på heltid lär man sig mycket. Det är en utmaning och bra att ha på Cv:t för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.