"Det är en utmaning att hjälpa människor"

En socionom ska vara empatisk, professionell och bra på att lyssna, enligt Malin Andersson. Själv trodde hon att det var psykolog hon ville bli, men ändrade sig efter att ha pratat med en studievägledare på universitetet.

– Efter det mötet kom jag fram till att socionom är den rätta utbildningen för mig. Den handlar om sociala relationer som jag är intresserad av, säger Malin.

Hon är uppvuxen i Malmö och när det blev dags att välja utbildning fanns det ingen tvekan om att studera vid Lunds universitet.

– Socionomutbildningen har bra rykte och jag känner flera som läser här. Sedan har jag läst fristående kurser i sociologi och socialpsykologi i Lund tidigare. Det är bekvämt att stanna kvar i Skåne där jag har familj och vänner.

Praktiska moment i utbildningen

Malin har läst de två första åren på det 3,5 år långa programmet. Hon tycker att utbildningen är bred, med kurser i bland annat socialt arbete, sociologi och juridik.

– Eftersom vi kommer att jobba med att ge stöd, service och rådgivning till våra klienter så är det mycket vi behöver kunna. Jag får lära mig om socialtjänstens lagar, och regler om tystnadsplikt.

Studenterna har också praktiska övningar i samtalsmetodik. För att det ska bli så trovärdigt som möjligt gör de rollspel där exempelvis en student spelar familjeterapeut och en annan får rollen som en klient.

– Rollspelet spelas in på film så att vi kan prata om det efteråt. Vi har mycket diskussioner i klassen, det är bra träning inför jobbet som socionom, säger Malin.

Engagerad i studentlivet

Vid sidan av studierna är hon aktiv i socionomutbildningens studentkår, där hon snart tar över posten som ordförande. Malin jobbar bland annat med jämlikhetsfrågor och har arrangerat en temavecka i samband med Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi.

– Att engagera sig i studentkåren ger väldigt mycket, jag lär mig att samarbeta och sitta i styrelser. Och det är bra att det står på cv:t att man har jobbat ideellt.

Under tredje året har studenterna en termins praktik. Malin uppskattar att få möjlighet att testa på att jobba med olika saker för att känna efter vad som passar henne bäst.

– Det skulle vara väldigt kul att arbeta med ungdomar på en skola, men jag tror också att det är en bra erfarenhet att praktisera på ett socialkontor. Det vill jag göra om jag får möjlighet, säger hon.

Efter utbildningen hoppas Malin att hon kan stanna kvar och arbeta i Skåne. Hon lockas av att jobba med barn och ungdomar.

– Om man börjar arbeta med dem tidigt så finns det mer tid att förebygga problem som kan komma senare i livet. Jag vill ha ett jobb som innebär en utmaning och där jag kan hjälpa människor.

Text: Eva Nelsson

Malin Andersson