lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

"Elektroteknik är ett framtidsområde"

Varför valde du Högskoleingenjörsutbildning i elektroteknik?

– Jag hade bestämt mig för att läsa till ingenjör, eftersom det verkade passa mig. När jag letade områden att utbilda mig inom fastnade jag för automation. Det är ett framtidsområde som berör alla våra elektriska system, stora som små.

– Tekniken i vårt samhälle utvecklas allt mer mot automation – från självkörande bilar och robotar, till mobiler och elnät. Det är en framtid som jag nu kan vara med och påverka.

Vad uppskattar du med utbildningen?

– Att jag lär mig något nytt varje dag. Och samtidigt har jag väldigt, väldigt roligt. Utbildningen är varierande. Det är sällan vi gör samma saker två dagar i rad. Ena dagen programmerar vi, andra dagen sitter vi och räknar på kretsar.

– Att klassens sammanhållning är stark är också bra. Under tentaveckorna sitter vi ett gäng på tio personer och pluggar tillsammans. Vi har en Facebookgrupp som hela klassen är med i, där du kan få hjälp dygnet runt. Eftersom jag inte sysslat med programmering tidigare var det en utmaning i början. Men det har, mycket tack vare klassens gemenskap, inte varit något problem.

Kan du berätta om ditt engagemang utanför studierna?

– Jag är engagerad i flera saker utanför studierna, bland annat sitter jag med i studierådet. Jag tycker att det är otroligt viktigt att studierna fungerar för oss och jag är väldigt mån om att utbildningen håller en hög nivå. I studierådet har man möjlighet att påverka utbildningens innehåll genom att diskutera vad som är positivt och negativt med kurserna och lyfta upp det till lärare och programledningen.

Jag har dessutom varit huvudansvarig för ett nollningsevenemang för nya studenter. Det var jätteroligt och jag lärde mig bland annat att hålla i en större budget, planera och genomföra ett evenemang och att inta en ledarroll. Jag känner att jag har vuxit som person i och med mina engagemang och fått massvis av erfarenheter som jag tar med mig in i arbetslivet.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Det är jag inte riktigt säker på. Men det jag vet är att jag vill arbeta med att förbättra tekniken i olika produkter, och att jag vill testa på att arbeta utomlands.

Sara Malmström

Ålder: 24 år
Kommer från: Södra Sandby utanför Lund
Bor: i Helsingborg
Läser: Högskoleingenjörsutbildning i Elektroteknik med automationsteknik