"Järnväg är så mycket mer än man tror"

Det var det gröna miljöhjärtat som avgjorde när Anton Hyllstam valde ingenjörsutbildning.
– Tågtrafiken är miljövänlig och det är säkert och bekvämt att åka tåg, säger han.


Innan Anton påbörjade utbildningen i järnvägsteknik läste han ett tekniskt basår vid Campus Helsingborg. Där fick han möjlighet att förbereda sig inför högskolestudierna och öva upp sitt logiska tänkande.

– Det har verkligen varit till nytta nu när jag läser ingenjörsutbildningen. Basåret gav en bra grund i studieteknik, säger Anton.

Han beskriver sig själv som en entreprenör med teknikintresse. Antons ledaregenskaper kommer till nytta i den nya rollen som ordförande för högskoleingenjörernas studentkår.

– Jag tycker om att engagera mig och vara spindeln i nätet. Drömjobbet är definitivt att bli gruppledare eller chef för att kunna leda och coacha andra. Det är ett mål som jag har bestämt mig för att komma till.

Övningar på modellbana

På utbildningen i järnvägsteknik läser studenterna vissa kurser på Järnvägsskolan i Ängelholm. Där får de möjlighet att göra laborationer på en modellbana som i princip fungerar som i verkligheten, berättar Anton.

– Banan har ställverk, riktiga signaler och ett tåg som du kan köra med och se vad som händer när det kommer in på stationen. Flera av våra föreläsare är konsulter med specialistkompetens inom järnväg, säger han.

Anton läser kurser i bland annat samhällsbyggnad, matematik och miljö, men får sin spetskompetens i järnvägsteknik. Studenterna fördjupar sig i de fem områdena banteknik, elteknik, signalteknik, teleteknik och kanalisation.

– Järnväg är så mycket mer än man tror. Jag fastnade för järnvägsingenjör redan när jag läste basåret. Och det visade sig vara helt rätt val. Här på Campus Helsingborg är det en bra atmosfär, personligt och nära kontakt mellan studenterna.

Vill utveckla järnvägen

Efter utbildningen vill Anton vara med och utveckla framtidens järnvägar, gärna som chef eller konsult. Men innan dess kan han tänka sig att arbeta som byggarbetsledare för att få erfarenhet av hur ett järnvägsbygge fungerar.

– Jag har tankar både på att jobba i Sverige och utomlands. Människor jag möter från järnvägsbranschen säger att de har glädje av att gå till arbetet varje dag. Det vill jag också uppnå.

Program på grundnivå vid Campus Helsingborg


Text: Eva Nelsson

Anton Hyllstam

Ålder: 23 år
Kommer från: Helsingborg
Bor: i Helsingborg
Läser: Högskoleingenjör i byggteknik - järnvägsteknik

Sidansvarig: eva.nelsson@ch.lu.se | 2019-04-08