"Mode är en passion jag har"

Jasmin Juzbasic är 21 år och tar snart sin kandidatexamen i modevetenskap. Ju tidigare man kommer ut i karriären desto bättre, resonerar han.
– Jag har alltid tyckt om hip-hop, artisterna är vår generations rockstjärnor och syns mycket i medierna. Eftersom mode är stort inom hip-hopen fick jag det intresset också.

Under sista året på gymnasiet började Jasmin Juzbasic söka runt i landet efter utbildningar. När han stötte på programmet i modevetenskap tänkte han "Varför inte?".

– Mode är en passion jag har och nu kan jag följa mina drömmar och ha roligt på vägen. Det lockade också att utbildningen tillhör Lunds universitet. För att gå andra modeutbildningar måste man ofta ta sig utomlands och betala studieavgifter, säger han.

Vid sidan av studierna jobbar Jasmin Juzbasic på Apple Store utanför Helsingborg. Här är allt planerat in i minsta detalj – alltifrån placeringen av produkterna i butiken till bemötandet av kunderna och medarbetarnas personliga utveckling. Jobbet är inom retail, som är nära förknippat med mode.

"Jag har alltid velat ha mitt eget varumärke, kanske blir det sneakers eftersom jag är väldigt intresserad av det och har en egen samling. Men först vill jag få in en fot i modebranschen."

Miljöfrågan är central under utbildningen i modevetenskap och studenterna får lära sig vilken effekt handeln har på ekonomin och miljön. En stor del av modeindustrin är fast fashion och "slit och släng", menar Jasmin Juzbasic.

– Hur påverkar det vår värld och vad innebär det för människorna som arbetar för väldigt låga löner i Indien och Bangladesh? frågar han sig.

Modestudenterna har möjlighet att studera utomlands en termin, men för Jasmins del blev det inte aktuellt eftersom han precis hade fått ett jobb. Han är intresserad av företagande och planerar att starta eget företag.

– Nuförtiden tror jag att det är många unga som är sugna på det. Vi har haft en kurs som handlar om att skapa en affärsidé från grunden. Då började vi med en idé och fick lära oss att tänka ekonomiskt och lägga upp en 3- eller 5-årsplan för företaget.

Studenterna har flera grupparbeten och nästan varje kurs innehåller ett gruppmoment, berättar Jasmin. Han ser det som en fördel eftersom han kommer att samarbeta med andra människor i sina kommande jobb, oavsett vilken arbetsplats det gäller.

– Det är mycket upp till dig själv vad du vill inrikta dig på under utbildningen, till exempel när du gör din praktik. En del skriver för modemagasin, andra praktiserar på museum som förvarar kläder eller jobbar på en butikskedja.

I framtiden kan Jasmin Juzbasic tänka sig att läsa vidare till masterexamen, men inte just nu. Han är öppen för att jobba utomlands – kanske i Köpenhamn eller Berlin.

– Där finns det så mycket utrymme för olika subkulturer och människor får vara sig själva. Jag är absolut nöjd med utbildningen. Det är kul att det finns ett körfält på universitetsnivå i Sverige för oss som är modeintresserade.

Text: Eva Nelsson
Foto: Kennet Ruona