Ny som student - allt du behöver veta

Varmt välkommen som student hos oss! Nu har du en hel del att sätta dig in i. Allt från upprop och registrering till studentbostäder och inköp av kurslitteratur. Men det finns mycket stöd att få genom bland annat studievägledare, biblioteket och Studieverkstaden. Ett tips är också att engagera sig i en studentkår eller studentförening där man kan få nya vänner.

För dig som ska studera vårterminen 2021

Rektor har beslutat att de förutsättningar som har gällt under hösten 2020 även kommer att gälla under våren 2021. För Lunds universitet betyder det att undervisning och prestationsbedömning får genomföras i universitetets lokaler under förutsättning att Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för minskad smittspridning av covid-19 följs.

Undervisning och examination som inte kan genomföras på distans ska prioriteras.

Genomförande ska föregås av riskbedömning vad gäller risken för smittspridning. Inga fysiska samlingar får omfatta fler än 50 personer. Det är dekanen för respektive fakultet som beslutar hur detta ska genomföras.

När det gäller de gemensamma ytor som finns på Campus Helsingborg (som exempelvis caféer eller studiemiljöer) gäller Folkhälsomyndighetens råd om max 50 personer. Information om att hålla det rekommenderade avståndet på 1,5 meter kommer att finnas i samtliga lokaler. 

Oavsett om utbildningen kommer att ske digitalt eller på campus arbetar Campus Helsingborg för att utbildningen och studiesituationen ska bli den bästa tänkbara.

Mer information på din institution

På institutionernas webbplatser hittar du mer specifik information om vad som gäller för just det program eller den kurs som du har anmält dig till.

Har du frågor vänder du dig i första hand till studievägledaren för din utbildning.

Introduktion och schema

Introduktionsmöten och upprop är vanligtvis öppna endast för antagna studenter. Du måste gå till introduktionsmötet och det är oftast där som du blir registrerad på din utbildning. För det mesta sker introduktionsmötet samtidigt som första kurstillfället.

Du ska få välkomstinformation från din utbildning innan kursstart, antingen via antagning.se, mail eller vanlig post. Oftast får du välkomstbrevet efter att andra urvalet är klart, ungefär en månad innan terminsstart. Men det kan också dröja fram till en vecka innan terminen börjar.

Mer om upprop, introduktion och registrering

Om biblioteket – bra att veta

  • Var hittar jag det material jag behöver till min kurs?
  • Vad behöver jag för att kunna använda biblioteket?
  • Hur lånar jag och lämnar böcker?
  • Var vänder jag mig om jag har lässvårigheter?

Läs mer på Campus Helsingborgs biblioteks webbplats
Lunds universitets biblioteks webbplats

Stöd vid studiestarten

Som ny student finns det service och stöd att få från bland annat studievägledare, Studieverkstaden, biblioteket och andra enheter som bland annat finns till för att se till att din studieteknik blir toppen.

Studievägledning och stöd till studenter
Campus Helsingborgs bibliotek

Aktivera ditt studentkonto

När du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet behöver du aktivera ditt studentkonto. Du kan aktivera kontot först några dagar efter att det andra antagningsbeskedet har skickats ut.

Mer om aktivering av studentkonto och Studentportalen
Direkt till aktiveringssidan för studentkonto

När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen. Där kan du bland annat webbregistrera dig till vissa utbildningar och kolla dina registrerade studieresultat.

Studentportalens startsida (student.lu.se)

Passerkort (LU-kort) och lånekort

Du som är student kan få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Kortet fungerar även som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

Drop in-tider för fotografering till LU-kortet:

Måndag–fredag kl. 10.30–11.30
Lokal: Vaktmästeriet på Campus Helsingborg, rum C146 på våning 1.

Läs mer om passerkortet på lukortet.lu.se

Lärplattformen Canvas

Samtliga institutioner vid Lunds universitet använder lärplattformen Canvas. Här hittar information om din kurs, inlämningsuppgifter, scheman med mera. Du får tillgång till dina kurser i Canvas när du har loggat in med ditt studentkonto. 

Praktiska checklistor

Missa inte våra praktiska ord- och checklistor som kan hjälpa dig under din första tid som student.

Checklista för dig som är ny student

Akademisk ordlista med vanliga ord och uttryck

Hitta bostad

Helsingborgsstudent.se hittar du kontaktuppgifter till alla studentboenden i Helsingborg. Om du vill bo i en studentbostad krävs det att du blivit antagen till en utbildning och därför kan du först söka lägenhet när du fått ditt antagningsbesked.

Läs mer om studentboende

Ta del av studentlivet

När du börjar studera på Campus Helsingborg kan du bli medlem i någon av de studentkårer och studentföreningar som finns på universitetet. Läs gärna mer på Helsingborgsstudent.se, en webbplats som drivs av Helsingborgs stad. Där finns information om studentbostäder och aktiviteter för studenter.

Läs mer om studentlivet

Studentkonto? Antagningsbesked?

Studentkonto? Antagningsbesked?

Några viktiga saker att fixa inför terminsstarten.

Sidansvarig: jerker.jacobsson@ch.lu.se | 2021-01-11