lu.se

Campus Helsingborg

Lunds universitet

Denna sida på svenska This page in English

Nationer

Studentlivet vid Lunds universitet är kanske mest präglat av studentnationernas verksamhet. Detta är inte så märkligt. Sedan slutet av 1600-talet har nationerna arbetat för studenternas välbefinnande under tiden vid universitetet.


Idag innebär detta främst att man har ett rikt utbud av nattklubbar, pubar och barer. Men det är inte allt, nationerna har en bred verksamhet med bland annat idrott, spex, matserveringar, eleganta baler, studentbostäder och stipendier.

Alla nationer har namn efter svenska städer eller landskap, och förr var det viktigt att vara med i den nation som representerade just den egna hemorten. Idag är det helt frivilligt vilken nation man blir medlem i. Bra att veta är att den som är medlem i en nation oftast har tillgång till andra nationers uteliv.

Nationerna bedrivs helt ideellt och det är många som väljer att engagera sig lite extra i sin nation. Finns inte den verksamhet du är ute efter kan den säkert startas – med din hjälp. Chansen är stor att du hittar en nation som passar din smak. I Lund hittar du nationer som inriktat sig på allt från indiemusik och politik, till disco och sport.