Hoppa till huvudinnehåll

Fler skolelever kan besöka Vattenhallen vid Campus Helsingborg

Vattenhallen Science Center vid Campus Helsingborg har fått bidrag på 40 000 kr från Sparbanksstiftelsen Skåne. Anslaget ska användas för att möjliggöra att 500 skolelever från Helsingborg kan uppleva vetenskap på ett roligt, interaktivt och pedagogiskt sätt.

– Publicerad den 10 maj 2023

Elin Olsson från Swedbank och Joakim Svensson från Sparbanksstiftelsen Skåne delade ut en check på 40 000 kr till Camilla Nothaft på Vattenhallen Science center vid Campus Helsingborg.

- Idag har vi ungefär ett skolbesök i veckan så detta är ett välkommet bidrag för att utveckla vår verksamhet här och en fantastisk möjlighet för skolorna i Helsingborg, säger Camilla Nothaft, projektledare på Vattenhallen vid Campus Helsingborg.  

Vattenhallen är ett science center vid Lunds universitet som bedriver rekryteringsaktiviteter och utåtriktad verksamhet, i samarbete med forskare och näringsliv. Målet är att uppmuntra skolor att ge sina elever möjlighet att på ett lustfyllt sätt bekanta sig med teknik och naturvetenskap och samtidigt inspireras och motiveras till att på sikt söka sig till högre utbildning. Sedan 2019 har Vattenhallen arrangerat skolklassaktiviteter och lärarfortbildningar i lokaler på Campus Helsingborg. Under 2022 tog de emot omkring 1400 besökare. 

- Vi är glada att fler elever kan komma till Campus Helsingborg  och att Vattenhallens verksamhet här blir en mötesplats för tvärvetenskapliga aktiviteter med näringsliv, skola och akademi, säger Charlotta Johnsson, rektor på Campus Helsingborg. 

Bidraget från Sparbankstiftelsen Skåne på 40.000 kr kommer gå till ett samarbete till förmån för Helsingborgs skolelever som kan finansiera 20 skolklassbesök och  ge omkring 500 elever möjligheten att programmera och experimentera på olika teman under ett 2 timmar långt besök på Vattenhallen. 


Så funkar ett skolbesök på Campus Helsingborg

Vattenhallen erbjuder besök till Campus Helsingborg där skolelever får programmera och experimentera på följande teman: 

Grön programmering (rekommenderad ålder 8-16 år)

På ett lekfullt och lustfyllt sätt testar de olika typer av programmering med fokus på hållbarhet och de globala målen för att öka elevernas förståelse för programmering och dess möjligheter.

En värld i förändring (rekommenderad ålder 10-16 år) 

Genom problemlösning och samarbete tar gruppen reda på mer om jordens tillstånd, klimatet och vad som egentligen menas med de globala målen.

Inspirationsbesök (alla åldrar)

De sätter ihop ett spännande program som passar era behov och blandar fritt från våra aktiviteter. Tillsammans kan de till exempel programmera robotar, göra läsk och lösa en klurig escape-tunna.

Ett besök innebär två timmars aktiviteter inom valt tema. Studentguider från Vattenhallen handleder aktiviteterna. 

Läs mer på Vattenhallen Science Centers webbplats