Hoppa till huvudinnehåll

Helsingborg Sveriges fjärde bästa studentstad 2021

Det havsnära läget och den starka samverkan mellan universitetet och näringslivet var avgörande för topplaceringen. Både Helsingborgs stad och Campus Helsingborg välkomnar placeringen men sätter ribban ännu högre.

– Publicerad den 27 maj 2021

Två studenter skrattar på stranden.
"Vi och staden arbetar intensivt för att fler ska få upp ögonen för de många fördelarna som finns här hos oss. Att vi rankas högt just när det gäller närheten till yrkeslivet ligger helt i linje med det vi arbetar mot, en studietid präglad av en familjär känsla med närhet till andra studenter, till forskare och lärare och inte minst till framtida arbetsgivare. Våra utbildningar och forskning bygger också på tät samverkan med stadens näringsliv, något som tydligt framgår i motiveringen." Det säger Sanna Trygg, kommunikationsansvarig, Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Studentum har rankat Sveriges studentstäder utifrån parametrar som formar studentlivet i respektive stad. I år hamnade Helsingborg på fjärde plats och därmed högre än exempelvis Malmö, Karlstad och Uppsala. 

 – Vi och Campus Helsingborg arbetar sedan en tid tillbaka intensivt för att göra Helsingborg till riktigt bra studentstad. Målet är att bli Sveriges bästa. Vi hoppas såklart att den här fina placeringen är den frukt av det samarbetet och är enormt glada. En extra eloge till studentföreningarna som ser till att vi har ett sprudlande studentliv, säger Emelie Esberg, operativ chef på Näringslivs- och destinationsutveckling vid Helsingborg stad. 

Rankningen har gjorts utifrån en rad parametrar där städerna bland annat fått poäng för huruvida de erbjuder studenter karriärmöjligheter och ett rikt studentliv. Städerna har också rankats utifrån kultur och sportaktiviteter liksom möjligheten att genomföra en forskarutbildning. 

I undersökningen presterade Helsingborg allra bäst i parametern möjlighet till extrajobb där Helsingborg hamnar på första plats. Studentstaden placerar sig även högt upp när det gäller karriärmöjligheter, möjlighet till bostad och studentliv. 

 – Vi och staden arbetar intensivt för att fler ska få upp ögonen för de många fördelarna som finns här hos oss. Att vi rankas högt just när det gäller närheten till yrkeslivet ligger helt i linje med det vi arbetar mot, en studietid präglad av en familjär känsla med närhet till andra studenter, till forskare och lärare och inte minst till framtida arbetsgivare. Våra utbildningar och forskning bygger också på tät samverkan med stadens näringsliv, något som tydligt framgår i motiveringen, säger Sanna Trygg, kommunikationsansvarig, Campus Helsingborg, Lunds universitet.

Från motiveringen: 

"En bred arbetsmarknad med både etablerade och nya företag. Under de senaste åren har många nya företag startats i staden. Det är främst inom branscher som handel, vård och omsorg, bygg och utbildning som sysselsättningen ökar. Helsingborgs stad, Region Skåne, IKEA och Ica är exempel på stora arbetsgivare i Helsingborg. 

Lunds universitet har ett av sina campus i Helsingborg och många av utbildningarna som erbjuds där är kopplade till arbetslivet i staden. Både utbildning och forskning på Campus Helsingborg sker i nära samarbete med företag och organisationer. Forskningen sker bland annat inom handel, logistik, modevetenskap, tjänstevetenskap, kommunikation och socialt arbete. Universitet samarbetar också med olika organisationer som jobbar med att hjälpa dig som student att få kontakt med arbetsgivare för praktik eller jobb efter studierna." 

Läs hela motiveringen på Studentums webbplats.

Kontakt:

Emelie Esberg, operativ chef , Näringslivs- och destinationsutveckling, Mobil 072-974 77 86

Sanna Trygg, Kommunikationsansvarig Campus Helsingborg, Lunds universitet, Mobil 072-7172201