Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beyond Site/Sight: Internationell konferens utforskar kreativitet och platsskapande

Fyra personer på scen. Personer i publiken. Foto.
Ett tema under konferensen är platsskapande. Här samtalar Dennis Kerkhof, Kirsti Mathiesen Hjemdahl och Natalia Bobadilla tillsammans med Marie Ledendal om olika lokala exempel.

Den 12 juni startade den tre dagar långa internationella konferensen Beyond Site/Sight arrangerad av det tvärvetenskapliga nätverket CROCUS på Lunds universitet, i samarbete med Helsingborgs stad och Region Skåne. Temat är kulturens rum och kreativitetens villkor med utgångspunkt i platsskapande.

Omkring 70 deltagare kommer under dagarna att ta del av ett gediget program på den gamla Brandstationen i Gåsebäck och på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Konferensens första dag fokuserar på forskning och forskningsmetoder medan andra dagen lyfter frågor om policy och tillämpning. Den tredje dagen handlar det istället om utbildning och tvärvetenskapliga möjligheter för utbildning.

-Under de här dagarna möts forskare från olika discipliner, konstnärer och utövare inom kultur och kreativitet. Tillsammans bygger vi ett "community" med nätverkande i fokus och där nya samarbeten kan skapas, säger Cecilia Fredriksson, Lunds universitet, projektledare för CROCUS.

Programmet under dag 1 inleddes med ett panelsamtal mellan Dennis Kerkhof, Helsingborgs Stad; Kirsti Mathiesen Hjemdahl, Cultiva Foundation och Natalia Bobadilla, Sorbonne Paris Nord University och LABEX ICCA. Tillsammans med Marie Ledendal, Lunds universitet och koordinator för CROCUS, diskuterade panelen olika lokala exempel  för utveckling och framväxt av kreativa platser. Dennis Kerkhof berättade bland annat hur de inom staden arbetar för att utveckla området Gåsebäck och vad som har varit viktigt i processen, som exempelvis delaktighet och kommunikation med de aktörer som redan finns i området. 

Kvinna talar i mikrofon. Foto
"Temat passar extra bra här på Brandstationen, eftersom det är ett område som håller på att transformeras. Kanske blir detta en framtida hub för kreativitet? Det har heller aldrig tidigare varit en konferens här, så detta är ett pionjärprojekt" säger Cecilia Fredriksson


Flera av konferensens deltagare har delat med sig av sina reflektioner kring platsskapande, dessa går att ta del av på CROCUS webbsida. Samtalen kommer att gå att ta del av i efterhand.