Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Samarbete mellan flera aktörer krävs för att möta barn och ungas behov av en meningsfull fritid

Illustration barn som leker.

Hur kan samhällets resurser bäst samlas för att ge alla barn en likvärdig chans till en meningsfull fritid? I en ny rapport från Lunds universitet presenteras resultat från en studie av projektet "Aktivitet förebygger" i Helsingborgs stad. Studien visar hur ett tätare samarbete mellan skola, civilsamhälle och andra aktörer kan skapa verklig förändring – med barnens behov i centrum.

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid (Barnkonventionen 2018:1197). Tre forskare vid Lunds universitet har undersökt hur aktörer från samhällets alla delar samarbetar för att möta barns och ungas behov av att få likvärdiga möjligheter till fritidsaktiviteter. Forskarna Ulrika Westrup och Alina Lidén vid Institutionen för tjänstevetenskap och Magnus Lindén vid Institutionen för psykologi, har studerat projektet ”Aktivitet förebygger” i Helsingborgs stad som handlar om organiserade fritidsaktiviteter under skoltid. Forskningsstudien har som syfte att förstå och förklara vad som är väsentligt för att åstadkomma integrering av aktörers resurser där barns och ungas behov och deltagande är i centrum.

- I samhället finns en mängd aktörer med resurser – familjesfären, den offentliga sektorn, civilsamhället och näringslivet – som behöver samarbeta för att kunna erbjuda barn och unga likvärdiga möjligheter till meningsfull fritid, säger Alina Lidén.

- Både forskning och praktisk erfarenhet pekar på att traditionella tillvägagångssätt för samarbete och resursanvändning inte längre är tillräckliga. Samhällsaktörer behöver bli bättre på att integrera sina resurser på allvar utifrån barns och ungas behov och deltagande, säger Ulrika Westrup.

Några viktiga resultat från studien som forskarna understryker är att resursintegrering blir till i handlingar (själva ”görandet”) som har tydligt fokus på att underlätta för barnens eget värdeskapande, så kallat ett utifrån-in-perspektiv. Det kan också konstateras att det som aktörerna i projektet ”Aktivitet förebygger” uppnår tillsammans är mer att betraktas som samhandling (handla tillsammans) än samverka (verka tillsammans).

Här finns rapporten där forskarna sammanfattar resultaten från studien

Samtliga forskare är medlemmar i nätverket CLOO – Centrum för ledning i offentliga organisationer.