Skip to main content

IT-ansvarig på SOS Barnbyar

Christopher Svensson tog examen från Högskoleingenjör i datateknik 2009. Idag arbetar han som IT-ansvarig på SOS Barnbyar i Stockholm, och tränar friidrott på elitnivå i klubben IFK Lidingö.

Vad gör du på jobbet?

- Jag tillhör organisationens digitala avdelning, där vi är fem personer som arbetar. Som IT-ansvarig är tempot högt; alla drar i en. Jag får ta mig an stort som smått, allt från att dra sladdar och programmera applikationer, till att träffa leverantörer och ta strategiska beslut.

- På SOS Barnbyar har jag jobbat i två år. Tidigare arbetade jag ett par år som systemutvecklare på ATEA.

Vad är roligast med ditt jobb?

- Att jag gör nytta. Teknik och IT är som bäst när det hjälper organisationer och människor att utvecklas. När tekniken kan skapa ett värde genom sin interaktion med människor, då trivs jag bäst med jobbet.

- Dessutom ligger SOS Barnbyars verksamhet mig varmt om hjärtat då jag är adopterad. Det känns bra att kunna hjälpa en organisation att ge andra människor en chans i livet.

Visste du vad du ville jobba med när du började plugga till högskoleingenjör?

- Nej, det var omkring ett halvår in i utbildningen som jag började jag få en konkret bild av vad jag ville göra. Då satte jag, precis som i min roll som elitidrottare, upp ett mål att nå: jag ville jobba i gränslandet mellan ekonomi och IT. Där kan jag göra mest nytta, och verkligen förändra.

- Det var bland annat möjligheten till flexibel utbildning som fick mig att välja Datateknik. Jag fick hjälp av LTH Ingenjörshögskolan att lägga upp ett schema som gjorde att jag kunde idrotta och studera parallellt. Jag läste utbildningen på fyra år istället för tre, och hann med träning, studier och vila. På så sätt kunde jag både bygga för en framtida karriär - och fortsätta med elitidrott.

Vad har du fått med dig av utbildningen in i karriären?

- Utbildningen gav mig en bred och stark grund att stå på. En bas som gjort mig flexibel i arbetslivet, något jag upplever efterfrågas mycket. Datateknik är helt rätt i tiden. Jag valde att bygga på min utbildning med en master i IT management. På så sätt har jag både fått en bred grund, och en specialisering, med mig ut i arbetslivet.

Vad är karriär för dig?

- Att sätta upp ett mål som jag ska nå. Om det är uppåt eller sidled spelar mindre roll. Jag trivs med min karriär så länge jag själv utvecklas, och söker hela tiden nya utmaningar.

Vad gör du om tio år?

- Då arbetar jag som entreprenör, och har ett eget företag som sysslar med att utveckla tjänster som kombinerar träning och teknik. Allra helst på en global nivå.

Vilka tips har du till nuvarande studenter?

- Nu märks det att jag är idrottare, men jag tycker det är viktigt att sätta upp tydliga målbilder. Du får vara beredd att du inte når dem direkt, men att ha klart för sig vad du vill nå, hjälper dig att planera arbetet för hur du ska ta dig dit.

- Studerar du IT tycker jag du ska göra mer än att lära dig programmera. Försök att få in en fot i ett företag där du kan praktisera dina nya kunskaper. Arbetslivserfarenhet behövs när du söker jobb.

Program på grundnivå vid Campus Helsingborg

Page Manager: sanna.trygg@ch.lu.se | 2019-04-11