Hoppa till huvudinnehåll

Socialsekreterare inom kommunen

Sara Mäki är den första många möter när de har fått problem och behöver söka ekonomiskt stöd hos kommunen. Men jobbet handlar inte så mycket om att betala ut pengar – det handlar framför allt om att ställa rätt frågor för att kunna hjälpa.

– Det är en jättehärlig känsla när en klient har fått jobb och inte behöver komma hit mer, och man själv känner att man varit delaktig, säger Sara Mäki som är socialsekreterare inom kommunen i nordvästra Skåne.

Sara Mäki hade hunnit jobba i några år när hon bestämde sig för att börja studera på Socionomprogrammet vid Lunds universitet, Campus Helsingborg. För drygt ett år sedan tog hon examen efter sju terminer och kan titulera sig socionom.

– Jag jobbade med olika serviceyrken efter gymnasiet men visste att jag ville läsa vidare och att jag ville jobba med människor. Efter att jag hade besökt Öppet hus på Campus Helsingborg så föll allt på plats.

– Med Socionomprogrammet kände jag genast, vilken bredd, här kommer jag inte att behöva bli uttråkad en enda gång under mitt yrkesliv för här finns så mycket man kan göra, säger hon.

Tar emot första samtalet

Att utbildningen dessutom fanns i hennes hemstad Helsingborg var ett extra plus.

– Jag sökte till Umeå också. Men jag närmade mig 30 och kände att jag var rotad här och ville inte lämna allt för att plugga någon annanstans. Det var jätteskönt.

Arbetet som socialsekreterare fick hon direkt efter utbildningen.

– Jag arbetar i mottagningen för vuxna och tar emot det första samtalet, framför allt om försörjningsstöd men även våld i nära relation. Det innebär att jag träffar klienten, begär in handlingar och gör en grundutredning.

–Det handlar mycket om att ställa rätt frågor. Varför behövs ekonomiskt stöd? Vad kan jag göra för att motivera till arbete eller kanske studier?

Övar med rollspel

Sara Mäki tycker att utbildningen gett henne bra redskap att genomföra samtalen.

– Vi hade praktiska övningar i samtalsmetodik och rollspel där vi övade mot varandra och med autentiska fall. Där fick jag lära mig sådant som hur man ställer frågor, bemötande och kroppsspråk.

– Praktikterminen, som jag gjorde i en annan mindre kommun, var också bra. Det var termin fem och man kände att man faktiskt hade lärt sig mycket användbart.

Sara Mäki såg till att skaffa sig annan erfarenhet under tiden som hon utbildade sig också.

– Redan första sommaren arbetade jag med ekonomiskt stöd i en kommun, och jag har även jobbat på hem för barn och ungdomar. Att ta sådana extrajobb är ett bra tips, för då lär man sig grunderna i arbetet. Och visst kan arbetet vara en utmaning ibland.

Flera karriärspår

– Jag tror att man behöver någon slags trygghet i sig själv, och med lite yrkeserfarenhet i bagaget är det enklare. Sen ska du förstås tycka om att jobba med människor och vilja göra skillnad.

Sara Mäki ser många möjligheter att jobba med olika saker framöver om hon skulle vilja.

– Just nu trivs jag jättebra med ekonomiskt stöd, men vill man växla spår så känns det enkelt. Att bli första socialsekreterare kan vara ett karriärspår, sen finns ju möjligheterna att arbeta med barn och ungdomar, stöd till människor med funktionsnedsättning eller som kurator på en vårdcentral för att nämna något.

Program på grundnivå vid Campus Helsingborg


Text och foto: Anette Rantala

Pernilla studerar till socionom

Se filmen på Youtube

Sidansvarig: sanna.trygg@ch.lu.se | 2019-04-11