Skip to main content

"Man kan säga att du blir utbildad problemlösare"

Svante Crona ville studera elektroteknik och hittade det han sökte på Lunds universitet, Campus Helsingborg. Att tycka om matte och problemlösning är en bra kombination om man vill gå den här högskoleingenjörsutbildningen, tycker han. Men att vara social och gilla olikheter är lika viktigt. Och jobbmöjligheter finns det gott om, med allt från mobilladdare till kärnkraftverk.

Har man vuxit upp i Kalmar så är det gott att flytta till Helsingborg för att studera, med närheten till havet, tycker Svante Crona. Dessutom var det betydligt enklare att få bostad här än i till exempel Göteborg och Lund.

– Jag fick en studentlägenhet på Närlunda i Helsingborg och trivdes jättebra i den. Men nu pendlar jag från Lund till Helsingborg efter att ha flyttat ihop med min flickvän, säger han.

Praktisk inriktning

Svante Crona var tidigt inne på teknikspåret. Han gick tekniskt program på gymnasiet och letade sedan efter en utbildning i elektroteknik. Det var så han hamnade på Campus Helsingborg. Nu går han andra året på högskoleingenjörsutbildningen i elektroteknik.

– Det här är en mer praktiskt inriktad yrkesutbildning jämfört med om du läser till civilingenjör. Jag tycker att det är roligare att se vad man kan göra med saker, än att se siffror på en tavla. Efter utbildningen ser han stora valmöjligheter när det gäller jobb.

– Man kan arbeta med allt från mobilladdare till kärnkraft. Och de flesta maskiner styrs ju av automation, på företag som Tetra Pak till exempel. Nu har jag blivit ganska intresserad av hybridteknik, men vi får se vad jag ska jobba med. Det vet jag inte än, säger Svante Crona.

Fler tjejer behövs

Två viktiga saker, enligt Svante Crona, är att tycka om matte och gilla att lösa problem.

– Problemlösning är en jättestor del av utbildningen. Man kan säga att du blir en utbildad problemlösare.

– Sen är det aldrig fel att vara social. Vi jobbar väldigt mycket i grupper och projekt. För att kunna klura ut en bra lösning behöver man vara flera personer med olika referenser och då måste man kunna acceptera att folk är olika.

Det är också ett skäl till att han tycker fler tjejer borde söka sig till utbildningen.

– Som sagt, ska man jobba med utveckling så behövs alla sidor.

Aktiv i studentlivet

Ett tips om man vill se hur det är, kan vara att skugga en student under en dag.

– Det är jättebra. Jag hade med mig två personer som fick följa med på föreläsningar och laborationer och hade möjlighet att ställa frågor till oss som går här, säger han.

Svante Crona har även tagit tillfället i akt att vara aktiv i studentlivet. Bland annat var han projektledare för det stora årliga eventet FlyING i Helsingborg med 1200 deltagande studenter i samband med nollningen.

– Jag brinner för att inspirera människor och vill gå mot en projektledarroll, eller kanske bli lärare i tekniska ämnen. Uppdraget med FlyING var en bra erfarenhet och ett steg i den riktningen, säger han.

Program på grundnivå vid Campus Helsingborg


Text och foto: Anette Rantala

Page Manager: sanna.trygg@ch.lu.se | 2019-04-12