Hoppa till huvudinnehåll

Sophie Westerlund gör sin praktik på IKEA: "Här får alla samma möjligheter"

Det är fredagsstämning på IKEA:s Service Office i Helsingborg. Musiken pulserar lågmält i bakgrunden. Mjuka fåtöljer och stämningsfulla ljuspunkter – självklart signerade IKEA – bjuder in till möten och kreativitet. Under två månader tillhör Sophie Westerlund teamet som jobbar med Corporate Communications inom IKEA i Sverige.

– Inför praktiken lade jag ut krokar lite överallt på IKEA och fick napp här. När jag blev intervjuad för praktikplatsen var det inte fokus på mitt cv, utan de frågade ”Vem är du?”. IKEA känns väldigt genuint, även som arbetsplats. Vi är till för de många människorna. Alla har lika värde och förtjänar samma möjligheter här, säger hon.

Praktiken ingår i andra året på programmet i strategisk kommunikation och är en lärorik paus ifrån studierna, enligt Sophie. Hon upplever att hon har fått bekräftelse på att valet av utbildning är rätt.

– Det är det här jag vill arbeta med. Jag har gått kurser i internkommunikation, PR och public affairs och det är kul att se hur det används i praktiken på IKEA. Sedan har vi haft en kurs i grafisk design, med verktyg som InDesign, som jag också har användning för nu.

Får testa på mycket nytt

Service Office ger support till landets alla IKEA-varuhus och Sophie driver flera mindre projekt med tyngdpunkt på den interna kommunikationen. Hon ingår i Corporate Communications, ett team på sju personer som bland annat arbetar med press, extern kommunikation, public affairs och intern kommunikation.

– Här är det högt i tak och jag kan ställa många frågor. Jag har fått producera grafiska mallar för hur vårt material ska se ut och skapar content till den digitala personaltidningen, som når ut till tjugo varuhus. Som praktikant får jag stor frihet att testa och utveckla nya saker, säger Sophie Westerlund.

Ett annat område som hon får möjlighet att praktisera är översättningar av pressmeddelanden från svenska till engelska och omvänt. Innan Sophie började studera bodde hon ett år i USA, Washington D.C., där hon jobbade som au pair.

– Eftersom jag har bott utomlands förut känner jag inte behov av att åka på en utbytestermin i höst. Men många av mina kompisar åker till Australien, Kanada, Skottland och Hongkong. Jag kommer att vara kvar i Lund och att läsa kurser i marknadsföring, interkulturell kommunikation och e-handel istället.

Lockades av praktiken och Skånes natur

Programmet i strategisk kommunikation hittade Sophie på utbildningssajten Antagning.se under tiden hon bodde i USA. Därifrån hade hon Skype-möten med studievägledaren för utbildningen.

– Jag har varit lockad av Lunds universitet länge. Något som fick mig att välja strategisk kommunikation är praktiken och att det finns möjlighet att studera utomlands. Sedan har jag anknytning till Skåne genom att mina syskon har bott här. Det är så vackert med åkrarna och de öppna landskapen.

Sophie landade i Lund, där hon bor i en studentkorridor på Västgöta nation. Hon beskriver korridorsvännerna som en liten familj, som brukar träna och fredagsmysa ihop. Men inför framtida jobb är hon öppen för att lämna Skåne och flytta både inom landet och utomlands.

– Eftersom jag är måldriven och gillar att jobba långsiktigt tror jag att det skulle passa mig att jobba inhouse på ett företag. Jag skulle gärna vilja fortsätta min IKEA-resa efter praktiken!

Program på grundnivå vid Campus Helsingborg


Text: Eva Nelsson

Sophie Westerlund

Ålder: 22 år
Bor: i Lund
Kommer från: Norrköping
Läser: Strategisk kommunikation. Information om utbildningen på Lunds Universitets webbplats

Sidansvarig: sanna.trygg@ch.lu.se | 2019-04-08