Varmt välkommen till oss!

Ny som student - allt du behöver veta

Information för dig som är ny student

Introduktion och schema

Introduktionsmöten och upprop är vanligtvis öppna endast för antagna studenter. Du måste gå till introduktionsmötet och det är oftast där som du blir registrerad på din utbildning. För det mesta sker introduktionsmötet samtidigt som första kurstillfället.

Du ska få välkomstinformation från din utbildning innan kursstart, antingen via antagning.se, mail eller vanlig post. Oftast får du välkomstbrevet efter att andra urvalet är klart, ungefär en månad innan terminsstart. Men det kan också dröja fram till en vecka innan terminen börjar.

Mer om upprop, introduktion och registrering på Lunds Universitets webbplats

Om biblioteket – bra att veta

• Var hittar jag det material jag behöver till min kurs?
  • Vad behöver jag för att kunna använda biblioteket?
  • Hur lånar jag och lämnar böcker?
  • Var vänder jag mig om jag har lässvårigheter?

Campus Helsingborgs biblioteks webbsida

Lunds Universitets biblioteks webbplats

Stöd vid studiestarten

Som ny student finns det service och stöd att få från bland annat studievägledare, Studieverkstaden, biblioteket och andra enheter som bland annat finns till för att se till att din studieteknik blir toppen.

Detaljerad information om studievägledning och stöd till studenter

Campus Helsingborgs biblioteks webbsida

Aktivera ditt studentkonto

När du har blivit antagen till studier vid Lunds universitet behöver du aktivera ditt studentkonto. Du kan aktivera kontot först några dagar efter att det andra antagningsbeskedet har skickats ut.

Information om hur du aktiverar ditt studentkonto på Lunds Universitets webbplats

Direkt till webbplatsen för aktivering av studentkonto

När ditt konto är aktiverat kan du logga in på Studentportalen. Där kan du bland annat webbregistrera dig till vissa utbildningar och kolla dina registrerade studieresultat.

Information om studentportalen på Lunds Universitets webbplats

Passerkort (LU-kort) och lånekort

Du som är student kan få ett personligt passerkort. Kortet kommer bland annat att fungera som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver i utbildningen. Kortet fungerar även som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

Drop in-tider för fotografering till LU-kortet:

Måndag–fredag kl. 10.30–11.30
Lokal: Vaktmästeriet på Campus Helsingborg, rum C146 på våning 1.

Information om passerkortet på LU-kortets webbplats

Lärplattformen Canvas

Samtliga institutioner vid Lunds universitet använder lärplattformen Canvas. Här hittar information om din kurs, inlämningsuppgifter, scheman med mera. Du får tillgång till dina kurser i Canvas när du har loggat in med ditt studentkonto.

Praktiska checklistor

Missa inte våra praktiska ord- och checklistor som kan hjälpa dig under din första tid som student.

Lunds Universitets checklista för dig som är ny student

Lunds Universitets akademisk ordlista med vanliga ord och uttryck

Studentstaden Helsingborg

För att du som är ny student ska lära känna studentstaden Helsingborg har vi tagit fram ett studentmagasin vid namn HBG STDNT som skickas ut till alla nya studenter i mitten av juli. I magasinet kan du ta del av de många fördelarna med att studera just i Helsingborg.

Våra nuvarande studenter berättar också om hur studentlivet fungerar och vilka ord som kan vara bra att känna till (du lär dig exempelvis vad en novischvecka är) liksom hur du bäst ska äta en bulle med bulle. Vi tipsar också om de bästa badplatserna, de mysigaste utflyktsmålen och stränderna liksom hur vi arbetar med näringslivet (för det är vi riktigt bra på).

Länk till studentmagasinet HBG STDNT

Hitta bostad

På Helsingborgsstudent.se hittar du kontaktuppgifter till alla studentboenden i Helsingborg. Om du vill bo i en studentbostad krävs det att du blivit antagen till en utbildning och därför kan du först söka lägenhet när du fått ditt antagningsbesked.

Mer om studentboende

Ta del av studentlivet

När du börjar studera på Campus Helsingborg kan du bli medlem i någon av de studentkårer och studentföreningar som finns på universitetet. Läs gärna mer på Helsingborgsstudent.se, en webbplats som drivs av Helsingborgs stad. Där finns information om studentbostäder och aktiviteter för studenter.

Mer om studentlivet

Sidansvarig: sanna.trygg@ch.lu.se | 2021-04-28