Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Guider och stöd för studenter

Vi på Campus Helsingborgs bibliotek erbjuder dig som är student olika former av stöd och service.

Är du student på Campus Helsingborg och har en läsnedsättning – till exempel på grund av dyslexi, synnedsättning eller ADHD? Då kan du få hjälp på biblioteket med att låna din kurslitteratur som talbok.  Talböcker produceras av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, och registreras i deras katalog Legimus, där du kan söka upp och ladda ner dem.

Vem får låna talböcker? - Info på legimus.se

MTM:s katalog legimus

Du som använder talböcker har också rätt att låna kurslitteratur i fyra veckor istället för två. Prata med kontaktpersonen på biblioteket för att få tillgång till detta.

På biblioteket finns en kontaktbibliotekarie för studenter med olika funktionsnedsättningar. Vi rekommenderar dig att ta kontakt och avtala tid före första besöket.

talbok [at] ch [dot] lu [dot] se (subject: L%C3%A4s-%20och%20skrivst%C3%B6d) (talbok[at]ch[dot]lu[dot]se)

Ta även en titt i vår talboksguide, som är gemensam för alla biblioteken vid Lunds universitet.

Talboksguiden

För att få tillgång till övriga stödåtgärder, ta kontakt med Pedagogiskt studentstöd. Det kan till exempel gälla anteckningshjälp, mentorsstöd och förlängd tentatid.

Stöd till student med funktionsnedsättning

Alla datorer på biblioteket är utrustade med följande stödprogram:

 • Stava Rex (rättstavningsprogram, svenska)
 • Spell Right (rättstavningsprogram, engelska)
 • TorTalk (talsyntesprogram)

Filmen är textad. För att sätta igång textningen trycker du på inställningar-ikonen nere till höger i videofönstret och går till Undertexter/Captions > Svenska.

Ämnesguider

Här finns såväl prenumerationsdatabaser som fria resurser för ett särskilt ämne eller utbildning vid Campus Helsingborg.

Referenshanteringsverktyg

Referenshantering är viktigt för alla som skriver en vetenskaplig text. Med referenserna i texten visar du varifrån du hämtat kunskap och du kan ställa olika teorier mot varandra. Referenslistans utformning är viktig. Den ger dina läsare både möjlighet att hitta dina källor och en förståelse för vilken typ av källor du har använt i din text.

Det finns ett flertal program som kan underlätta hanteringen av referenser. För dig som är student vid Lunds universitet finns EndNote att tillgå på campuslicens. Vi kan också ge support till Zotero, som är en öppen programvara för referenshantering. Programmen fungerar lite olika och du kan läsa mer om dem i vår guide Reference Mangement.

Boka bibliotekarie

Har du svårt att hitta relevant material? Det snabbaste sättet att komma i kontakt med en bibliotekarie är att komma till bibliotekets informationsdisk, då får du hjälp direkt. Du kan också boka en bibliotekarie genom att fylla i vårt bokningsformulär.

Bokningsformulär

LUP Student Papers

I LUP Student Papers publiceras examensarbeten i fulltext från Lunds universitet. I och med att examensarbetena publiceras i LUP Student Papers nås de även via den nationella databasen Uppsök.

Registrera din uppsats i LUP Student Papers

I LUP registration lägger uppsatsförfattaren själv in slutversionen av sin uppsats. Uppsatsen skickas till granskning och därefter publicering. En utförlig instruktion för hur examensarbeten skall läggas in finns i videon nedan och i dokumentet Manual LUP Student Papers.

Välj rätt nivå på din uppsats (se nedan)

Nivå på din uppsats:

 • Examensarbete för högskoleexamen: University Diploma
 • Examensarbete för kandidatexamen: Bachelor Degree
 • Examensarbete för magisterexamen (Ett år): Master's Degree (One Year)
 • Examensarbete för masterexamen (Två år): Master's Degree (Two Years)

Vad krävs för att jag skall kunna lägga in min uppsats i LUP Student Papers?

 1. Du måste vara registrerad eller omregistrerad på aktuell uppsatskurs.
 2. Du måste ha tillgång till ditt studentkonto.
 3. Uppsatsen/examensarbetet ska vara av formatet PDF.
 4. Det är viktigt att du skriver hela uppsatsen i en enda fil, det vill säga förstasida, abstract, innehållsförteckning, text, referenslistan och eventuella bilagor skall inte delas i olika små Word-dokument.

Om du har problem med ditt användarnamn eller lösenord ska du kontakta LU ServiceDesk. Om du har avslutat dina studier och därför inte har tillgång till ett studentkonto, eller om du har andra frågor är du välkommen att kontakta oss för att få hjälp.

Support LU ServiceDesk