Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Upptäck Helsingborg

Välkommen till Helsingborg! Låt oss vara din guide genom vår charmiga stad och visa dig de bästa platserna och intressant fakta om den. Här finns något för alla smaker och intressen, från historiska sevärdheter till vacker natur och spännande kulturella evenemang. Denna guide är bara en början, det finns mycket mer att utforska och upptäcka i staden.

Närhet till naturen

Härliga utflykter väntar, oavsett om du föredrar äventyr runt hörnet eller en bit längre bort från staden.

Pålsjö skog

Om du längtar efter en paus från stadens hektiska tempo behöver du inte ta dig långt, för Pålsjö skog ligger bara ett stenkast bort. Här kan du njuta av grönskande stigar, jogga längs motionsspåren eller unna dig en läcker våffla på det mysiga caféet i naturreservatet. Pålsjö skog är den perfekta platsen att koppla av och njuta av naturen.

Ven

Belägen mitt i Öresund, sydväst om Helsingborg, är ön Ven som lockar till sig besökare från både nära och långt ifrån. Med sin natursköna miljö, charmiga kustbyar och vackra stränder är ön en perfekt utflykt. Utforska ön genom att hyra en cykel, njut av en picknick vid stranden eller avnjut en läcker måltid på någon av öns restauranger. På Ven kan du helt enkelt koppla av och njuta av livet.

Råå

Cirka 20 minuter från Helsingborg ligger det mysiga lilla kustsamhället Råå. Det gamla fiskarläget har mysiga kullerstensgator, unika butiker och fantastisk natur. Under en utflykt hit kan man strosa runt i fritidsbåtshamnen, ha med sig en boll till ett av många grönområden eller passa på att ta ett dopp vid någon badplats. Det är en perfekt plats att besöka under en solig vår- eller sommardag.

Söderåsen

Något längre bort från Helsingborg finns även Söderåsens Nationalpark. Det perfekt stället om du vill hänföras av det skånska landskapet och uppleva naturen. Här möter du bokskogsklädda åsar, dramatiska dalar och strömmande vattendrag under tiden som du promenerar.

Kullaberg

Längre bort från Helsingborg, med väl värd resan, ligger Kullaberg – en naturskön halvö som lockar med otroliga vyer. Utforska dramatiska klippor, vackra vandringsleder och storslagen havsutsikt. Ta en avkopplande promenad längs kusten, ge dig ut på spännande klättringsäventyr eller njut av en picknick med panoramautsikt. Kullaberg erbjuder en oförglömlig naturupplevelse och är perfekt för en heldagsutflykt.

Flera segelbåtar i småbåtshamnen i Råå. Foto.
Råå hamn.

Tradition och historia

Friska dopp i det blå , doften av kaffebönor och landmärke med danskt ursprung - allt typiskt för Helsingborg idag.

Kallbad

Kallbadandet är en omtyckt aktivitet bland helsingborgarna och en långvarig tradition som sträcker sig över 150 år tillbaka i tiden. Längs med kusten, från norr till söder, finns tre kallbadhus: Pålsjöbaden, Kallis och Rååbaden. Kallbadet sägs ha hälsoeffekter såsom minskad stress och ökad frisättning av endorfiner, det så kallade ”feel-good” hormonet. Det är ingen överraskning att denna tradition hålls kärt i staden.

Fika

Fikakulturen sitter bokstavligen i Helsingborgs rötter och har sin grund ända tillbaka till 1886 då kafferosteriet Zoégas öppnade upp sina dörrar för första gången. Sen dess har fikakulturen präglat staden och idag finns det gott om både små och större fikaställen att avnjuta en god kopp kaffe eller te tillsammans med något gott bredvid.

Tura

Genom åren har det varit vanligt att ta sig över sundet till Helsingör i olika former. Redan i ett privilegiebrev från 1414 fastställde Helsingborgs Stad att färjor skulle finnas mellan staden och Själland. Just begreppet ”tura” började användas först på 1950-talet när passagerartrafiken ökade efter andra världskriget. Att ”tura” innebär att man tar färjan över sundet utan att kliva av i Helsingör, man stannar helt enkelt på båten och åker fram och tillbaka så länge man önskar.

Kärnan

Kärnan, en symbol för Helsingborgs historia, är ett imponerande medeltida torn som stolt reser sig över staden. Med anor från 1300-talet och den danske kungen Erik Menved har Kärnan överlevt århundraden av krig tills det att Helsingborg blev svenskt. Namnet ”Kärnan” kan man spåra tillbaka till 1700-talet och Carl von Linnés bok Skånska resor. Idag är tornet en av Helsingborgs främsta turistattraktioner, som du kan gå upp i och njuta av den fantastiska utsikten, och en symbol starkt förknippad med staden.

Färja som är på väg över sundet till Helsingör. Foto.
Färja på väg över sundet.
Kärnan med omkringliggande stigar och gräsytor ovanifrån. Foto.
Kärnan ovanifrån.

Kultur och evenemang

Dansa loss till en grym konsert eller strosa runt vid en fängslande utställning.

Bayside

Bayside Festival är en årlig festival som under en helg livar upp staden och bjuder in till non-stop feststämning. På scen kliver världsartister som Alesso, Zara Larsson och The Chainsmokers upp tillsammans med toppartister som Veronica Maggio, Bolaget och Benjamin Ingrosso. Festivalen bjuder på en elektrisk atmosfär och en oförglömlig stämning – en upplevelse du inte vill missa.

The Tivoli

The Tivoli är en populär konsertlokal och nattklubb i staden, som sedan öppningen 1996 har stoltserat med en imponerande lista av legendariska spelningar på sin scen. Här kan du uppleva konserter med både svenska och internationella artister, vilket lockar en bred publik av entusiaster. Under sommaren kan du dessutom njuta av deras stora uteservering vid kajkanten, som erbjuder en fantastisk utsikt över sundet. The Tivoli är verkligen en plats där du kan uppleva både musik och underhållning i en avslappnad atmosfär.

Sofiero

Sofiero slott och slottsträdgård har kungligt arv och är en perfekt plats för naturälskare och kulturintresserade. Här kan du vandra längs prisbelönta rhododendronbuskar och frodiga blomsterarrangemang, njuta av en picknick framför slottet och uppleva vackra rabatter. Sommartid erbjuds även spännande evenemang och konserter med kända namn som Håkan Hellström, Johan Glans och Laleh. Sofiero är en magisk destination för en minnesvärd upplevelse.

Dunkers Kulturhus

Dunkers kulturhus är en inspirerande mötesplats för dig som är intresserad av konst och kultur. Här kan du utforska både historisk och samtida konst, njuta av olika former av scenkonst och delta i samtal och debatter om olika ämnen. Som student kan du dra nytta av rabatterade biljettpriser och utforska deras varierade program. Upptäck konstnärlig skönhet och havsnära läge på Dunkers.

Personer som tittar på en utställning på Dunkers Kulturhus. Foto.
Utställning på Dunkers.