Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Blivande väg- och järnvägsingenjörer kastas in i verkligheten

Studenter besöker Trafikverkets järnvägsarbete. Foto.
Utanför Campus Helsingborg pratar projektledaren André med en stor skara blivande ingenjörer om maskiner. Precis innan har gruppen fått en genomgång av det projekt som Trafikverket uppför utanför deras egna skola.

På Campus Helsingborg utbildas framtidens järnvägsbyggare och årligen fortsätter flertalet ingenjörer med specialistkunskap inom väg och järnväg ut i arbetslivet. En av dem är André Bjerborn som återvände till sin gamla utbildning för att berätta om det projekt som Trafikverket uppför precis utanför Campusbyggnaden.

Just nu pågår ett av Trafikverkets många järnvägsprojekt ett stenkast bort från klassrummen där LTH:s högskoleingenjörer utbildas.  När Fyrspåret mellan Malmö och Lund öppnas upp under hösten behöver Helsingborg C möta upp den kapacitetsökning som blir och Trafikverket bygger därför en ny plattform för tågen.

Detta tyckte Trafikverket var ett ypperligt tillfälle att bjuda in studenterna för att berätta om sin verksamhet men också för att kunna berätta mer om den bransch de valt att söka sig till.

Dagen påbörjades inne på Campus där cirka 30 första-års studenter fick en bild av det verksamhetsområde de bestämt sig för. Presentationen innehöll allt från hur planeringsprocessen ser ut till hur vägen från studier till yrke kan se ut.

- Det var väldigt spännande att få se vad utbildningen kan leda till och vad jag skulle kunna jobba med, säger en av studenterna som studerar till järnvägsingenjör.

Efter presentationen traskade hela gruppen ut till arbetsplatsen som ligger intill. Där fick de ta en närmre titt på hur det går till i verkligheten och se med egna ögon hur deras framtida karriär kan se ut. Efter att besöket var färdigt ställde flera av studenterna frågor om sommarjobb på Trafikverket.

- Det har varit väldigt kul att komma tillbaka till min gamla utbildning och dela med mig av den erfarenhet jag fått från att jobba på Trafikverket. Ännu roligare var det att se det stora intresset som studenterna visade under besöket, säger André Bjerborn, projektledare på Trafikverket.


Se fler bilder från besöket och läs mer om projektet studenterna besökte på Trafikverkets webbplats.

Läs mer om högskoleingenjörsutbildingarna på Campus Helsingborg