Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Desinformation och supervalåret 2024

Lokal för röstning i USA
Foto: Elliott Stallion, Unsplash

Supervalåret 2024 är i gång, ett år då rekordmånga människor kan gå till valurnorna med val i bland annat USA, Indien och Ryssland samt val i EU. Eftersom nära hälften av jordens befolkning påverkas av valen aktualiserar detta en ökad risk för desinformation, propaganda och påverkanskampanjer på olika plattformar. Hur vet vi vad som går att lita på, och hur ser motståndskraften ut? Det kommer årets första HBG Live att handla om.

I en ny rapport från World Economic Forum pekas felaktig information och desinformation ut som det största globala hotet de kommande två åren. Ny AI-teknik gör att vilseledande budskap både kan skapas och spridas i en helt ny utsträckning för att påverka väljare och även skada de nyvalda regeringarnas trovärdighet. 

Under HBG Live den 29 februari kommer Jesper Falkheimer, professor i strategisk kommunikation förklara fenomenet, från desinformation till propaganda. Han kommer också att berätta om några typiska taktiker för hur det utövas. 

I kvällens panel deltar Anne Lagercrantz, som sedan 2023 är vice VD för Sveriges Television med ansvar för SVT:s kanaler och tjänster, planering och publicering, data och analys, säkerhet, beredskap samt krisledning. Den tredje paneldeltagaren är Jonas Berg, säkerhetschef i Helsingborgs stad, som arbetar med bland annat krisberedskap, civilt försvar, brottsförebyggande arbete och trygghetsskapande insatser. 

Leder samtalet gör Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. Som publik kan du delta och bidra genom att skicka in frågor som Heidi Avellan lyfter in i samtalet. 

Dörrarna öppnas 17.30 för er som vill mingla och köpa något från baren. Samtalet börjar 18.00 och är slut 19.30. På hd.se kan du följa en livesändning av eventet. 

Boka din plats: https://ui.ungpd.com/Events/dccb65a2-df80-47e9-98f5-55715c01ad39 

HBG Live arrangeras fyra gånger per år i ett samarbete mellan Campus Helsingborg, Lunds universitet och Helsingborgs Dagblad. Samtalet går att ta del av i efterhand i podden HBG Live.