Cecilia Cassinger är forskare och docent vid institutionen för kommunikation på Lunds universitet och forskar på överturism. Tillsammans med representanter för Kullabergs naturreservat och Svenska Turistföreningen kommer hon att diskutera överturism i det nordiska perspektivet utifrån en studie av städer och turistorter i andra delar av Europa.
– Det finns både positiva och negativa aspekter av turism, det är det som gör det lite svårt, säger Cecilia Cassinger.
– Och det finns svårigheter med att minska turismen och att ställa om ekonomin, för vad ska man ställa om till? På vissa ställen dominerar ju besöksnäringen. När invånare hungerstrejkade på Teneriffa förra året krävde de ett stopp för turismen, men det hade förstås kommunen svårt att tillgodose. De hade blivit tvungna att stänga ner verksamheter och folk skulle få svårt att försörja sig.
Cecilia Cassinger och hennes kollegor har under de senaste fem åren studerat överturism i de europeiska städerna Amsterdam, Barcelona, Berlin, Köpenhamn och Stockholm och tittat på både likheter och olikheter. Forskningsprojektet är avslutat och datan håller på att analyseras. Cecilia berättar:
– Det finns mycket kunskap runtom i Europa om de negativa konsekvenserna av massturismen, och vi tittar på hur man kan överföra insikterna till det nordiska perspektivet. I Sverige är problemen med turismen mer säsongsbetonade, när det kommer mer människor under sommarmånaderna sliter det på infrastruktur och offentliga platser som vi gemensamt skattefinansierar och som invånarna har rätt till. Det gemensamma går ibland förlorat när turismen prioriteras.
Turism är resurskrävande
Cecilia Cassinger fortsätter:
– Vad vi inte alltid tänker på är att turism är en form av konsumtion som kräver mycket resurser. Vi tenderar att tänka att det bara handlar om upplevelser, men ett exempel är när det kommer många besökare till Gotland på sommaren och det blir en enorm vattenåtgång. Turister vill ha det härligt på semestern, då vill man inte tänka på att spara vatten, man vill kunna duscha länge och ha det gott. Men ibland står det i konflikt med platsens hållbarhet.
De övriga panelmedlemmarna har erfarenheter från olika typer av turism. På Kullaberg exempelvis kommer de flesta turister till samma plats, runt fyren, och åtgärder har börjat vidtas för att skydda naturen genom att bland annat uppmärksamma besökare på att det finns fler vackra områden på halvön.
– Överturism har negativ påverkan på städer och dess invånare och även på besökarnas upplevelser av att vara turister. Vi har sett problem med nedskräpning, trängsel, oväsen och högre bostadspriser, och att vardagen för invånarna påverkas av saker som att utbudet i affärerna blir mer riktat till turisterna. Frågan är hur besökarnas intressen ska balanseras gentemot invånarnas, och turism som en motor för tillväxt gentemot hållbar turism. I paneldiskussionen kommer jag att ge exempel på "best practices" som vi har identifierat i vår forskning.
För att delta på HBG Live och lyssna på samtalet, anmäl dig här
Massturism – en motor för tillväxt eller hinder för hållbar utveckling
Välkommen till HBG Live den 6 maj på Radisson Blu Metropol Hotel i Helsingborg.
Dörrarna öppnas 17.30 och samtalet börjar 18.00. Publiken får delta genom att ställa frågor.
Panelen består av
- Cecilia Cassinger, docent vid institutionen för kommunikation, Lunds universitet
- Daniel Åberg, platschef för Kullabergs naturreservat
- Pia Jönsson Rajgård, styrelseordförande för Svenska Turistföreningen
Samtalet leds av Heidi Avellan, som är politisk chefredaktör på Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
HBG Live arrangeras fyra gånger per år i ett samarbete mellan Campus Helsingborg, Lunds universitet och Helsingborgs Dagblad. Detta evenemang är en del av Hållbarhetsveckan 5–10 maj.