apr
Kan cirkulära tjänster rädda oss? Digitala plattformar och cirkulär klädkonsumtion
Hur använder vi konsumenter cirkulära tjänster för kläder och hur resonerar vi kring dessa tjänster? Vilka behov fyller de egentligen hos oss? Dessa och många fler frågor kommer vi att diskutera under den här timmen när vi djupdyker i vilka möjligheter och utmaningar det finns inom cirkulär klädkonsumtion.
Kan cirkulära tjänster rädda oss? Det är svårt att vara en cirkulär konsument. Cirkulär konsumtion kräver ofta kunskap, tillgång till viss infrastruktur (exempelvis second hand butiker), och kan vara både tidsmässigt och ekonomisk krävande. Som ett svar på dessa problem har ett antal cirkulära tjänster utvecklats och lanserats på senare år. Digitala plattformar som möjliggör hyrandet av kläder, klädreparationer samt köp och försäljning av second-hand kläder finns nu tillgängliga för konsumenter. Dessa plattformar och de tjänster de erbjuder ramas ofta in som både cirkulära och bekväma, ett sätt att vara hållbar utan att spendera för mycket tid eller göra avkall på variation och kvalité. Men hur används de egentligen av konsumenter?
I den har föreläsningen kommer vi att redogöra för en konsumentstudie genomförd inom ramen för forskningsprojektet Framtidens Hållbara Kläder som handlar om konsumtionsbeteende kopplat till digitala tjänster för så kallad cirkulär konsumtion. Vi kommer att berätta hur konsumenter använder dessa tjänster, vilka behov de uppfyller samt vilka problem uppstår.
Vi avslutar med en diskussion kring hur vi kan få fler att konsumera cirkulärt och vad som då krävs. Därefter följer Q&A där det finns möjlighet att diskutera frågor och funderingar kring cirkulär konsumtion.
Föreläsningen hålls på svenska.
Medverkande
Christian Fuentes är professor vid institutionen för tjänstevetenskap, Lunds universitet. Han forskar om digitalisering, hållbarhet och konsumtion.
Emma Samsioe är biträdande lektor vid institutionen för tjänstevetenskap, Lunds universitet. Hon är konsumtionsforskare och är intresserad av frågor som berör exempelvis digitalisering, hållbarhet och modekonsumtion.
I det tvärdisciplinära projektet Framtidens Hållbara Kläder ingår forskare från Lunds universitet, Science Park Borås, Högskolan i Borås, IVL och Profu.
Det här eventet är en del av Hållbarhetsveckan 2024, ett årligt event som arrangeras i samarbete mellan Lunds universitet och Lunds kommun. I årets program 8-13 april hittar du föreläsningar, workshops, guidade turer, utställningar, med mera.
Ta del av hela programmet här - hallbarhet.lu.se
Om evenemanget
Plats:
Botulfshörnan i Stadshallen, Stortorget 9, Lund
Språk:
In Swedish
Kontakt:
emma [dot] samsioe [at] ses [dot] lu [dot] se